top of page

Свинско джоланче в гювеч


Свински джолан на фурна в гювеч.

Празниците вече преминаха и спокойно можем да отдъхнем, заситени с агнешко и дроб сарма. Тази година Великден и Гергьовден обединиха сили, за да ни държат на трапезата 2 седмици, а някои от нас запразниха още от Цветница.

Трудно е човек да се върне обратно към делниците след такива мощни празници.

Ние, от lpk1tchen, обаче не се предаваме и сме тук за да ви напомним, че сме месец май. Пролет е и празниците продължават. Малка пауза преди отново да хукнем на някъде за Деня на славянската писменост и култура. Ако се чудите къде да избягате, може би ще намерите отговора в Мелник, село Косово или пък Руховци. Ако сте традиционалисти и смятате да съберете голямото семейство около трапезата, ние отново имаме какво да предложим. Едно вкусно свинско джоланче може лесно да пренесе коледния дух през пролетта.

Необходими съставки:

1,5 кг. Свински джолан с кост

1 кг. Картофи

2 маркова

2 глави лук

5 скилидки чесън

мащерка

черен пипер

розмарин

сол

сминдух

риган

60 гр. масло

100 гр. бяло вино

1. Направете дупчици по повърхността на джолана, за да може кожата да стане по-хрупкава. В дупчиците и под кожата поставете скилидки чесън.

Нарязани на едро картофи, лук и моркови.

2. Нарежете картофите, лука и морковите на едро и ги наредете по дъното на гювеч. Овкусете ги със сол, черен пипер, сминдух и риган.

Последни щрихи преди печене.

3. Разтопете маслото и го смесете с подправките. Намажете обилно джолана и го пренесете в гювеча.

4. Налейте виното, 1 чаена чаша вода и го затворете плътно с фолио, а отгоре сложете капака.

5. В студена фурна поставете гювеча и за около 40 минути печете на 220 градуса, след което намалете 150 градуса и оставете да се пече в рамките на 3,5 часа.

Време за хапване.

Народната традиция асоциира свинското със зимата, но ние ви уверяваме, че джоланчето в гювеч е ястие, чиито вкус е неподвластен на сезони.

Добър апетит!

#джолан #свинско #картофи #гювеч #народнакухня #вино

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page