top of page

Хляб с квас


хляб с квас

След като ви показахме как да си направите домашен квас в предната ни статия, днес е време да ви покажем и как да си приготвите хляб с квас. Ние използвахме брашно от лимец на Balcho, но вие може да използвате бяло, ръжено, от спелта и т.н. Важното е брашното да е качествено. Трябва да отделите 100 мл. от кваста, а останалата част в буркана захранете с 50 гр. брашно и 50 мл. вода. Разбъркайте добре и приберете буркана в хладилника, плътно затворен. Така може да съхранявате квас с години, стига да го захранвате от време на време.

лимецов хляб с квас

Необходими продукти: 100 гр. квас 600 гр. брашно (брашното от лимец поема повече вода, ако използвате друго, опитайте първо със съотношение 1 към 5 (1 доза квас и 5 пъти повече брашно). 300 мл. изворна вода 7 гр. сол 1. Първата стъпка от приготвянето на хляба се нарича „автолиза“. Трябва да смесите водата и брашното (без кваста) и да ги оставите да починат за около 30 минути. Целта на тази стъпка е да се хидратира брашното и да започне развитието на глутена. Точно тази стъпка е от изключително важно значение за оформянето на балончетата в тестото и хрупкавата коричка.

автолиза на брашното

2. След автолизата е време да добавите квас и сол. Измерете точно всички продукти преди да ги сложите. След като всичко е на едно място, време е да бъркате с дървена лъжица, а след това си намокрете ръцете и месете в купата. Трябва да се получи гладко тесто, но не трябва да е премесено. (месене около 10 минути)

месене на тестото

3. Време е да оставите тестото да втасва, като е добре да го поставите на топло място, близо до печка. Завийте го с одеяло. Така трябва да втасва поне 4 часа. 4. След като изтече времето тестото трябва да се е надуло. Набрашнете обилно кухненския плот и извадете тестото от купата. Трябва да оформите хляба във форма, която предпочитате. Ние използвахме форма за кекс. Имайте предвид, че не трябва да месите тестото, а само да го оформите във формата. Желателно е да сложите хартия на дъното й, за да не залепне хляба.

тестото за хлябът

5. Отгоре направете разрези с нож, като може те да бъдат каквито пожелаете. Някои хора правят много красиви картинки върху хляба, но ние не сме чак такива професионалисти. Идеята на разрезите е да помогнат на хляба да се издуе равномерно.

хлябът преди печене

6. Оставете хляба във формата за час. Отново го завийте с одеяло и го оставете на топло. 7. Включете фурната на 220 градуса. Скарата се слага на най-ниската позиция, а на най-високата се поставя тава, която да спира директната топлина върху хляба. 8. Хлябът се поставя на скарата и се пече 10 мин. на 220 градуса, а после още 30 на 180.

готовият хляб

9. Щом е готов, трябва да го извадите и да го оставите да изстива на скара, за да остане с хрупкава коричка.

изваден да изстива

Хлябът с квас е с много голяма дълготрайност. Може да издържа до 7 дни, като колкото повече стои, толкова по-хубав става. Преди да го консумирате, изчакайте да изстине, защото така ще си останат въздушните балончета вътре и ще се запази добрият вкус.

уникално вкусен хляб с квас се получи

Можете да добавяте най-различни неща в хляба – маслини, семена, чушки. Експериментирайте и ни покажете вашите резултати. :)

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page