top of page

Кулинарно пътешествие в Германия


Наскоро бяхме на пътешествие до Белгия, Холандия и Германия. Разгледахме столиците им и обиколихме с влак насам-натам, преминавайки през китни селца и градове. Вече ви разказахме за храната в Брюксел и Амстердам, а днес ще ви запознаем и с нашия опит с немската кухня.

В Германия стъпваме за първи път, посещавайки Кьолн и Берлин. В Кьолн пристигнахме преди обяд и след като се настанихме в приятно студио до главната улица, решихме да отскочим до традиционно кьолнско заведение, където да обядваме. Заведението се нарича Max Stark и е на няколко минути от Катедралата. Въпреки стратегическото разположение, не очаквайте да ви впечатли с външен вид. Залата е голяма, с високи тавани и обикновени дървени маси. Напомня за хале или бирария. Имаше бар, а сервитьорката беше немска лелка, която най-вероятно ходи на море в България. Когато пристигнахме нямаше никой в заведението и ние се настанихме удобно на една маса за двама. Изгледаха ни странно в началото, но имаха менюта на английски. Хапнахме традиционното немско сирене с хляб (Halve Hahn), което изглеждаше така:

Halve Hahn

Може да си представите как се шашнахме, че ни донесоха цяло парче сирене. Въпреки това беше вкусно! За основно хапнахме маринована херинга с гарнитура от картофи соте с лук и бекон (Sahnehering) и Братвурст с пържени картофи.

брадвурст
маринована херинга със сметана и картофи

Всичко беше вкусно и определено си заслужава да се пробва, ако имате път към Кьолн. Около стария град има и доста традиционни заведения, където предлагат най-различни немски ястия. Ние хапнахме в такова, немска пица Flammkuchen (която не беше много по наш вкус, защото беше прекалено солена) и Käsespätzle – немска яйчена паста със сирене.

немска пица и яйчена паста

Имахме само един ден в Кьолн, който си е напълно достатъчен, за да видиш най-интересното. Всъщност Кьолн е град, чиито забележителности се изчерпват с Катедралата, която наистина е смущаващо величествено и разположението си на брега на Рейн. Останалото е обикновен град, в който тече нормален живот.

На следващата сутрин събрахме багажа и потеглихме към Берлин. Няма да ви занимаваме с излишни обяснения и реклама, която да ви надъха да го посетите. Все пак държим да отбележи, в името на пътеписа, че Берлин е град на множество лицa, в който всеки квартал е напълно различно място. Тази палитра гарантира, че на човек няма да му стане скучно, докато обикаля улиците на града.

В Берлин опитахме няколко ястия от немската кухня, но бързо разбрахме, че нейната традиционност можем да обобщим около различните вурстове комбинирани с картофи и/или някой тежък сос.

Затова предпочетохме да опитаме нещо различно и се насочихме към множеството ресторанти с чуждестранна кухня в града. Макар и немската кухня да не ни се понрави много, най-вече заради липсата на разнообразие, е необходимо да отбележим топ храните, които задължително трябва да опитате в Германия.

1. Currywurst

къри вурст

Представяме ви най-известните наденички в Берлин. Навсякъде може да ги намерите. Тайната на невероятния вкус е в това, че са овкусени с къри. Определено са чудесен избор за бърз обяд.

2. Schnitzel

Шницел, Wikimedia Commons

Да, шницелите също са популярни в Германия и определено са вкусни. Направени са от панирано тънко свинско филе. Често го предлагат с гарнитура от картофки.

3. Kartoffelpuffer

картофени бургери, Wikipedia

Нещо като нашите картофени кюфтета, но приличащи по-скоро на палачинки. Често ги сервират като гарнитура към някои ястия. 4. Brezel

Брецел

Няма как никога да не сте виждали тези традиционни немски гевречета. В повечето случаи са меки отвътре и хрупкави отвън, а вкусът им е подобен на гевреците, които се продават при нас. Немците обичат да си ги хапват за закуска и определено може да ги намерите в повечето пекарни. 5. Apfelstrudel

Ябълков щрудел

Ябълковият щрудел също е нещо типично за повечето немски пекарни. Може да се намери и в менюто с десерти в традиционните немски ресторанти. Приготвя се от бутер тесто с плънка от ябълки и канела.

6. Stollen

щолен, Flickr

Щоленът е немски коледен кекс, който става все по-популярен и у нас. Особено покрай Коледа, лесно може да се намери в повечето големи супермаркети. Оригиналната рецепта съдържа сушени плодове и ядки и определено е страшно вкусен. 7. Prinzregententorte

Баварска торта, Wikimedia Commons

Тази торта също е от нещата, които не трябва да пропускате, ако имате път към Германия. Представлява баварски тарт, който е направен от поне 6 тънки блата, между които се слага шоколадово-маслен крем и сладко от кайсии. Отвън е покрит с тъмна шоколадова глазура. Чудесно върви с чаша ароматно кафе. 8. Berliner Pfannkuchen

берлински понички Wikimedia Commons

Прочутите берлински понички. Ако сте решили да посетите Берлин, определено планирайте една малка следобедна закуска с поничка. В повечето случаи са пълни със сладко, а отгоре има пудра захар. 9. Wurzelpeter

немски ликьор, Wikimedia Commons

Това е традиционен немски ликьор. Прави се от различни билки, кори и корени. На нас ни бие малко на сироп за кашлица, но определено си заслужа да се пробва веднъж. 10. Бирата

берлинска бира

Разбира се, няма как да не споменем немската бира, която е естествена част от културата и трапезата на германците. Експериментирайте смело. Макар и не изцяло по наш вкус, немската кухня има своето очарование. Заслужа си да се пробва, а и както обичаме да казваме ние – един от най-сигурните начини да разберем една страна е като пробваме традиционната й кухня.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page