top of page

Храната в Париж ЧАСТ 1


Париж, Pixabay

Едва ли е нужно да обясняваме, че Франция е място, в което е немислимо, че ще останете гладни. Не случайно доста големи готвачи черпят много идеи точно от френската кухня. Тъй като французуте не се хвалят само с храната си, ние решихме да направим едно бързо проучване какво друго са измислили. Оказа се дълъг списък, затова ще споделим някои интересни: 1. Аспиринът 2. Трансплантацията на лице 3. Такситата 4. Дънковият плат 5. Парашутът 6. Първият автомобил, подводницата, хеликоптерът, велосипедът и други превозни средства, както и първите военовъздушни сили в света са били френските. 7. Шивачната машина 8. FIFA World cup и UEFA EURO CUP 9. Сешоарът 10. Парфюмите И много други, за които няма да ни стигне цял ден, но пък може да прочетете в този списък от Wikipedia.

Belle Époque,Wikipedia

Французите са измислили и не малко изобретения, които служат в кухнята, като кухненския робот, тенджерата под налягане и консервирането на продукти.

консервиране Flickr

Идеята ни за тази статия се появи по време на скорошното ни пътуване до Париж. За първи път стъпваме във Франция и имахме големи очаквания. Оказахме се прави и Париж определено се нарежда до Амстердам и Барселона за топ дестинации в Европа. Преди да започнем да изброяваме храните, които задължително трябва да опитате в Париж, искаме да споделим с вас няколко заключения, които направихме по време на нашия престой там. Готвенето им е в кръвта

френска кухня,Incirlik Air Base

Всичко, което опитахме беше уникално вкусно и приготвено перфектно. Разбрахме, че всеки французин може да готви и дори е срамота за родата, ако някой не умее да прави поне три традиционни френски ястия. Шампанското и виното се леят като Сена

mimosa,Flickr

За закуска е традиционно да пиеш коктейл Мимоза, а именно шампанско с портокалов сок. Виното е чудесно и дори купено от обикновен магазин, определено е на високо ниво. Пространствата са малки

френски ресторант, pxhere.com

Масите в заведенията са изключително малки и подредени една до друга. Общо взето, всички сте си близки. Същите малки пространства можете да откриете и в тоалетните и в хотелските стаи. След като отбелязахме някои основни идеи с какво ще имате работа в Париж, време е да се прехвърлим и към дългоочакваната част, а именно какво да опитате, ако пътувате натам. Багети (Baguettes)

Baguettes, Wikimedia Commons

Най-вероятно си казвате “е, това е просто хляб, едва ли е нещо по-различно...” и със сигурност бъркате. Френските багети са хрупкави отвън, меки отвътре. Коричката е все едно покрита с кашкавал, но всъщност няма нищо друго, освен брашно. Не знаем каква е технологията, но вкусът е нещо, което не може да пропуснете в Париж. В ресторантите дават панерче с нарязана багета, но може да опитате такава и в хлебопекарните в Париж, които са на всяка крачка. Нашето предпожение е пекарна Boulangerie Alexinе. Помнете - хубавата багета е заострена в крайщата си. Това е знак, че е приготвена ръчно. Френските кроасани (Croissant)

френски кроасан

Кроасаните са известни и в България, НО... повечето, които може да откриете са направени предварително, замразени и продадени от големи супермаркети на малки пекарни. Едва ли можем да намерим пресен кроасан в българските баничарници, но точно заради това милиони хора пътуват до Франция. Препоръчваме Gontran Cherrier, където може да опитате уникален, автентичен и изключително вкусен кроасан. Пекарната носи славата си и винаги има опашка, но не се отказвайте, а изчакайте - заслужава си! Охлюви по бургундски (Escargot)

охлюви

Въпреки, че идеята да ядеш охлюви не допада на всички, Париж е мястото, в което може да забравите вашите кулинарни предразсъдъци и да се впуснете в предизвикателства. Охлювите по Боргундски са традиционен френски деликатес, а вкусът им е толкова добър, че няма да познаете, че ядете охлюви. Сервират се в специална чиния с дупки, а черупките се пълнят с масло и билки. По време на нашето приключение в Париж, ние опитахме два пъти охлюви. Всеки път беше чудесен, но препоръчваме Le Bouillon Chartier. Ресторантът сам по себе си е интересен, защото всъщност представлява огромна зала, в която има множество места за сядане, а масите, както споменахме, тесни. Заведението е отворило врати преди повече от 100 години, качеството е високо, а цените са доста под средното ниво за Париж. Не се плашете от километричните опашки. Заслужава си чакането, а от барчето в средата на опашката може да пиете Сангрия и Греяно вино за 1 евро, докато чакате. Оферта, а?

Le Bouillon Chartier

P.S. В Лидл пускат често френска седмица (както и сега има) и предлагат охлюви. Ние си взехме, не сме ги приготвили все още, но изглеждат обнадеждаващо! Пържените картофи и Ентрекот (Entrecôte frites)

пържола с картофки

Да, странно звучи да ядеш пържола и картофки в Париж, но си заслужава да ги опитате. Ако имате време, отскочете до Le Relais de l'Entrecote, където ще останете наистина очаровани от кухнята! Гъши дроб (Le Foie Gras)

Foiе gras, Wikipedia

Гъшият дроб е друг известен френски деликатес. Въпреки, че в България се предлага само в някои от по-скъпите ресторанти, ние ще ви подскажем, че в Метро може да го намерите на доста по-разумна цена. Лошото е, че французите са се научили как точно да го приготвят перфектно, а това никак не е лесно. Задължително не трябва да бъде препечен, а съвсем леко близнат от топлината на тигана. Все още събираме смелост за приготвянето на един дроб, а до тогава ще останем с вкусът от парижкия. Ако гъшият дроб намери място в списъка ви за храни, които трябва да опитате, лесно може да го направите в Comptoir de la Gastronomie, където ще разберете за какво говорим... Лучена супа (Soupe à l'oignon)

Преди Париж, никога не бяхме опитвали. Мисълта, че ще ядем супа, която се състои единствено от лук, някак си не ни вдъхваше доверие. Въпреки това, се престрашихме и можем да кажем, че френската лучена супа застана на челните ни класации за най-вкусна. Тайната на перфектното ястие е в това, че французите добавят специални подправки и хубаво бяло вино. След като е готова, тя се запечатва с филия багета и кашкавал и се запича във фурната. Чудесен избор за един бърз обяд, но и достатъчно хранителна супа, за да хапнете и за вечеря. Предложението ни е бистро La Jacobine, намиращо се на много симпатична уличка. Жабешки бутчета (cuisses de grenouilles)

frog legs Flickr

Много хора наричат французите жабари, защото ядат жабешки бутчета. Е, ние не смятаме, че има нещо лошо в това да се опитват различни неща. Въпреки, че ние не успяхме да ги пробваме, по време на престоя си в Париж, бяхме си набелязали местенце за тази цел - Roger la Grenouille. Ако жабешките бутчета са нещо, което държите да пробвате, то “Роджър жабата” е чудесен избор. Имат различни разновидности на жабешки бутчета, както и бургери и добри охлюви. Към ЧАСТ 2

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page