top of page

Барселона – места за похапване


Яхтеното пристанище в Барселона; https://www.maxpixel.net

Ако никога не сте били в Барселона, каквото и да чуете за града ще е недостатъчно, за да опише неговия пълен блясък и характер. Барселона е град, който сам по себе си е забележителност.

Градът впечатлява на всяка крачка – от крайбрежната улица с гъсти палми и светлини, до склоновете на Монтжуик. Първото, което изумява е структурата на града. Широки еднопосочни и прави улици, оградени от просторни тротоарни алеи, а между тях велосипедни пътеки създават геометрията на града. Отвореното пространство внушава спокойствие и чувство за подредба, нехарактерни усещания в българските градове. Дори движението по улицата се слива с обстановката. Колите преминават плавно и едновременно, регулирани сякаш с часовников механизъм. Такава безупречна подредба прави дори нещо толкова обикновено, като движението на колите, красиво.

Преди да помислите, че целият град е разграфен до точност, изчислен и сметнат в перпендикуляри и успередност, то спускането в Готическия квартал ще разсее това.

Готическият квартал е историческият лабиринт на Барселона, който с тесните си улици и малки пространства се противопоставя на останалата част от града.

Тук може да намерите красивите исторически и архитектурни отпечатъци на Барселона. Сгради построени 19 век и 20 век се смесват със Средновековни примери за строителство и останки от Древния Рим. Готическият квартал е не само галерия на спомени, а и място изпълнено с живот. Там ще откриете множество барове, както и места за жива музика.

Разходката из Барселона бързо изпълва с впечатления, но и изпразва стомаха. Може би се питате къде да хапнете и да презаредите с ново гориво. Предлагаме ви 5 места, които ще ви очароват по различен начин.

1. Santa Caterina Market

Бърз обяд в Santa Caterina Merkat

Пазарът напомня софийските хали, но под шарения си покрив крие необятно количество разнообразни хранителни стоки. Стомахът бързо огладнява при гледката на толкова много риба, морски дарове и висящи хамони. Предвидливо в страничните ниши са наредени заведения, където може да направите това. Тълпата там обикновено е голяма, така че ще трябва да се въоръжите с търпение, но когато веднъж седнете пред високия бар ще останете задоволени. Храната се приготвя на място и включва огромен избор от всичко, което Средиземно море може да предложи. Разбира се, има тапаси, които бързо се превърнаха в задължителна част от нашето меню. Обстановката е малко неесетвена и улична. Заведенията в Santa Caterina Market представляват бар около, който се нареждат хората, а отвъд дървения му ръб се разкрива менюто на заведението. Всичко се случва на място, докато шумните тълпи, на една крачка зад теб, продължават да изследват пазара. Santa Caterina Market се намира близо до няколко ключови точки – парк Сиудадела, Триумфалната арка и Катедралата на Барселона.

2. Jai-ca

Тапас в Jai-ca

Ресторантът се намира в стройния квартал La Barceloneta на крайбрежието на Средиземно море. Тук ще намерите неповторимия характер на каталунската кухня, допъленена от приятна обстановка. Ресторантът е популярен, еднакво посещаван е както от жителите на гарада, така и от туристите и затова ще трябва да изчакате, за да седнете. За сметка на това храната се приготвя и поднася бързо. Печени зелени чушки, каталунски хляб и пресни калмари са добро начало на вечерята. Опитайте и паелята с морски дарове. Ресторантът е уютно и весело място, което ще ви изненада не само с вкусно приготвена храна, но и с внезапни музикални изпълнения. Докато похапвахме нашата вечеря, заслушани в собствените си истории, в заведението нахълтаха двама музиканти, които започнаха да свирят и пеят току пред масите, създавайки настроение сред хората.

Готическият квартал; pixabay.com

3. Tropezon Ако искате място, където да се срещнете с приятели, да поговорите спокойно далеч от всяка глъчка, а разбира се и да хапнете вкусно, то посетете Tropezon. Сред тайнствената обстановка на Готическия квартал, между малките улици и високи сгради ще го откриете. Автентичния облик на заведението се допълва от дървените маси и столове, рибарските мрежи и въжета, които съвсем не изглеждат бутафорно, а ви пренасят в друг свят. Цените тук са допустими, а качеството на храната не разочарова. Трудно ще намерите подобни пататас бравас, като тези, които ще опитате тук.

Plaça Reial; pixabay.com

4. Los Tarantos

Aко сте почитател на фламенкото, Los Tarantos ще ви зарадва. Ако не сте, препоръчваме да загърбите предразсъдъците и да посетите този клуб. Намира се на Plaça Reial, който е на една крачка от La Rambla. Фламенкото е вдъхновяващо съчетание от музика, танц и песен, особено в компанията на добра Сангрия, каквато клубът щедро и препоръчително предлага. Ако пък сте гладни, площадът е пълен с приятни, но и малко скъпи ресторанти, където може да се насладите на вкусна паеля и Средиземноморска кухня.

5. Bar Mariatchi

Сангрия и лед; https://www.maxpixel.net

Настъпването на вечерта превръща Готическия квартал в оживено място от музика и бира. Както се изрази един приятел, който от дълго време живее в Барселона: „Тук животът продължава до късно.“ А в Готическия квартал се разпаковат неговите тайни. Bar Mariatchi е собственост на Manu Chao, макар обстановката да не подсказва това. Непретенциозният и естествен дух населяват бара. Добро място за няколко бири или сангрия, подкрепени с късни истории и добра музика.

Барселона е необятна комбинация от архитектура, улици и истории. Нейният дух, повлиян от вълните на средиземноморието, лесно опиянява въображението. Разказът за нея не се изчерпва с няколко думи, а трябва да се преживее.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page