top of page

Здравословни зеленчуци


Зеленчуци; https://unsplash.com

Лятото е прекрасен сезон. Това безспорно мнение обикновено го изказваме във връзка с топлото време, годишната отпуска, слънцето, морето и безкрайните възможности. Лятото има и още едно качество, заради което си заслужава да го харесваме. Огромният избор на пресни зеленчуци, с които можем да обогатим менюто си. И ако за тиквичките и патлджана вече да е ясно, че са нашите тазгодишни фаворити, то днес ще говорим за най-полезните и здравословни зеленчуци.

Не е чудно, че естествена асоциация на зеленчуците е думата полезно.

Все пак това упорито бабите успяха да ни внушат. Факт е, че зеленчуците генерално са бедни на калории и богати на минерали, витамини и фибри.

Ние от lpkiTchen подбрахме седем зеленчука, чиито качества ги превръщат в топ здравословната съставка, която е препоръчително да добавите в лятното меню.

1. Алабаш

Алабаш; https://pixabay.com

Алабашът е изключително популярен в Германия и всички немско-говорящи държави. Немското му наименование (Kohlrabi) означава буквално „зелева ряпа“. Този зеленчук може да достави на организма ви доволно количество фибри. В 100 гр. от него се съдържат почти 4 грама фибри. Освен това е и много богат на витамин C. 150 гр. алабаш могат да осигурят на вашия организъм повече витамин C от необходимата дневна доза. Всичко това не е останало незабелязано от учените, които са провели няколко опита свързани с него. Резултатите от тях доказват, че алабашът намалява нивото на кръвна захар в организма, което го превръща в отлично оръжие срещу появата на диабет.

Идеи за ястия: Включете го в салата. Най-добре го комбинирайте с цвекло и моркови, които подбно на алабаша също са топ здравословни зеленчуци.

2. Кале

Кале; https://pixabay.com

Преди няколко дни ви представихме едно традиционно хърватско ястие – сопарник. Основна съставка в този адриатически прочит на баницата е калето. Оказва се, че хърватите, освен по-добър футболен отбор имат и интересна здравословна диета. Калето е лидер в много от класациите за здравословни продукти, тъй като е силен антиоксидент. Богат е също на фибри, но това което го прави лидер е количеството протеини, които може да осигури на вашия организъм. Не на последно място калето притежава неизчерпаем запас от витамин А и витамин K, което е още една причина да го добавите към дневното ви меню. В резултат от цялото това количество полезни съставки, този зеленчук спомага за понижаване нивото на холестерол и кръвно налягане.

Идеи за ястия: На първо място – сгответе го. Не го консумирайте суров, тъй като е труден за храносмилане. Пригответе сопарник, хапнете кале с пълнозърнеста паста или пригответе супа от него.

3. Карфиол

Карфиол; https://www.flickr.com/photos/calliope/54833239

Карфиолът е поредният представител на семейство Кръстоцветни, който присъства в нашия списък. Не подценявайте зеленчуците от това семейство. Буквално всички представители заслужават да им запазите място в кухнята, защото ще ви помогнат за една по-здравословна диета. Това, което карфиолът може да даде на организма ви са витамин К, фибри, витамин B6, магнезий, протеин и още много. Карфиолът може да помогне за по-здраво сърце и да спомогне за регулиране на храносмилателната ви система. Също има положителен ефект върху кръвното налягане и не на последно място намалява риска от развиване на ракови клетки. Е, как да не бъде топ здравословен зеленчук.

Идеи за ястия: Карфиолът е подценяван в съвременната българска кухня и като че ли му намираме място само в туршията. Той обаче е много гъвкав хранителен продукт, от който може да направите или да включите към любими ястия. Топ избор и наше предложение е пица. Не, не слагате карфиола върху тестото, а направете самото тесто от карфиол. Очаквайте скоро да разкрием тази рецепта.

4. Спанак

спанак; https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=163436&picture=spinach-leaves

Всички помним Попай моряка и в какво го превръщаше консумацията на спанак. Е, спанакът няма да ви направи машина, но само 30 грама от него ще доставят на организма ви повече от 50% от дневната доза витамин A, както и цялото необходимо количество витамин К. Хубавата част е, че в тези 30 грама има само 7 kCal. Спанакът също е мощен антиоксидант и доказан борец срещу хроничните заболявания. Подобно на карфиола, спанакът също намалява риска от развиване на ракови клетки.

Идеи за ястия: Използвайте спанака като основа за салата. Може да направите супа от него или пък традиционния и любим ориз със спанак.

5. Сладки картофи

Сладки картофи; https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/24318039717

Сладките картофи имат повече влияние зад Океана, отколкото по Балканските ширини, но това не означава, че трябва да им се намръщите, защото са чужди. Сладките картофи са богати на фибри, протеин, витамин C, витамин B6, манган и калий. Само един такъв картоф носи в себе си 436% от небходимата дневна доза витамин A. Чистлото е трицифрено, това не е грешка.

Идеи за ястия: Всъщност сладкия картоф, на цвят и вкус наподобява повече тиква, отколкото стандартния картоф. Може да го сварите и поръсите с канела, което ще го превърне в сладко ястие, един отличен здравословен десерт. Може да го запечете във фурната, обвит в кухненско фолио, след което да го напълните с кашкавал, сирене, пармезан. Или пък просто да процедирате с него, както с обикновения картоф. Уверяваме ви, че сладкия картоф разбива мита, че само вредните неща са вкусни.

6. Целина

Целина; https://pixabay.com/en/celery-shrub-celery-vegetable-fresh-1521976/

Целината често се свързва с храна, която помага при отслабване. Нормлано. В целината има толкова малко калории, че въобще не влияе върху калорийния ви план, тъй като на организма са му необходими повече калории, за да я обработи, отколкото тя би могла да му даде. Целината, освен диетична, е и много богата на различни минерали като калций, магнезий, калий, цинк, желязо. Тя също разполага с пълен пакет витамини и фибри. Има мощен детоксикиращ ефект върху тялото, намалява холестерола и регулира кръвното налягане. Целината подсилва имунната система на организма.

Идеи за ястия: Вероятно идеята да хрупате цели стръкове целина не ви вдъхновява, затова имаме други предложения. Не пропускайте да я добавяте в салата или супи. Не само защото е полезна, а защото обогатява вкуса на ястието. Преди няколко дни ви показахме Млечни кюфтенца. В сосът към тях сложихме целина, което го превърна в удивително вкусен и интересен.

7. Чесън

Чесън; https://unsplash.com

Няма да гоним вампири или зли духове. Славянските митове са направили чесъна магическа съставка. В Древен Египет и Китай пък са го използвали широко в медицината, заради положителното му влияние върху човешкия организъм. Чесънът регулира кръвната захар и понижава лошия холестерол. Той подсилва имунната система на организма и може да ви вдигне от леглото, където сте попаднали заради настинка. Също понижава риска от сърдечни заболявания. Чесънът е богат на Витамин C, Витамин B6, манган и фибри.

Идеи за ястия: Ако имате нужда от такива, вероятно сте чужденец. Добре дошли в България.

Разбира се, този списък може да продължи още дълго. Зеленчуци като аспержите, броколите, брюкселското зеле, грах имат доказани полезни съставки, които могат да подобрят вашата диета.

Ние също обичаме месо, тестени продукти или сладки неща, но е добре да бъдем балансирани и да се стараем полезните зеленчуци да не изчезват от трапезата ни.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page