top of page

По брега на Рейн - Кьолн и неговата Катедрала


Гледка към Катедралата и Стария град.

Следващата спирка в нашето европейско пътешествие беше Кьолн. Изпратихме Амстердам с известна тъга и се качихме на една от редовните влакови линии на Deutsche Bahn, осигуряващи постоянна връзка между западните части на Германия и Бенелюкс. Както сами може да се досетите, германските влакове нямат общо с българския еквивалент в лицето на БДЖ.

Вместо ръждива желязна обвивка и мухлясали купета, немските влака осигуряват комфорт и възможност за бързо придвижване.

160 км/ч не са като 430 км/ч на Шанхайския маглев, но вършат доста добра работа и времето между Амстердам и Кьолн се съкращава до 2 часа. Между другото, влакът е най-добрият избор, ако искате да разгледате и да попиете пейзажа на някоя европейска страна. Въобще, немският влак се асоциира с думите комфорт и бързина.

Два часа по-късно централната гара на Кьолн ни посрещна с добре дошли в Германия. Присъствието на ясни указателни табели, бързо ни изпрати извън периметъра на гарата. Трябва да подчертаем ключовото й разположение. Гарата на Кьолн е в самото сърце на града. Слизате от влака и след две крачки сте на широк площад в центъра, на който е гарата, а в единия край известната катедрала „Свети Петър и Света Мария“.

Катедралата в Кьолн.

Готическата църква притежава зашеметяваща архитектура и има смазващо присъствие с височината си от 157 метра. Между другото, тази височина й осигурява титлата най-висока сграда в света в годините между 1880 до 1884. Днес, макар и 7 пъти по-ниска от Бурж Халифа, катедралата в Кьолн продължава да впечатлява със своите размери и безкомпромисно да доминира над кьолнския небосвод.

Добро посрещане от страна на забележителностите получихме, но за нещастие се оказа, че освен катедралата, Кьолн не предлага нищо забележително.

В общи линии онова, което си струва да разгледате в Кьолн се намира тъкмо на гаровия площад и на няколко метра в страни, където е Рейн. Останалото е един съвсем обикновен град, със съвсем обикновен немски ритъм, нарушаван единствено от някоя и друга сватба, която турската диаспора шумно празнува.

В смисъла, обаче на нашата концепция за европейско пътуване, Кьолн се случи точно на време. Спирка за отдих между пълния с впечатления и емоции Амстердам и голямото очакване за Берлин.

Изумени от катедралата ние бързо продължихме към наетото от нас малко жилище, където се разтоварихме от багажа и продължихме с изследванията си върху кухнята и културата на германците. Преди известно време ви разказахме за меко казано голямото разочарование, което немската кухня ни донесе. Определено не искаме да си припомняме или повтаряме, но ви препоръчваме да хвърлите един поглед и на този наш разказ.

Бързо обиколихме мрежата от главни улици, където намерихме същите познати магазини за дрехи и сувенири, каквито има навсякъде по света. Попаднахме на първия магазин, където за е започнала търговията с оригиналния одеколон (буквално означава „вода от Кьолн“). Днес мястото е туристически трап, където щедро се продават малки шишенца от кьолнския after shave. На еднa крачка от катедралата е, няма как да го пропуснете, заради сериозното стълпотворение около него.

Катедралата в Старата част.

Други по-интересни места са една от портите на римското селище Колония, която е напълно запазена и стария град на Кьолн. Старата част носи немски средновековен дух и има романтично присъствие, но за съжаление е сравнително малка и пренаселена с барове, които от своя страна са пълни с пийнали туристи.

Обаче Рейн си струва. Ако Кьолн е не по-различен от повечето градове, то Рейн е величествена река.

Рейн и мостът на Хохенцолерите.

Препоръчваме горещо да се разходите по брега й, сред зеленината на дърветата и заслушани в спокойните й движения. Брегът на Рейн е отлично място, където да изпратите следобеда и преминаващите речни кораби. Прекосете реката по моста на Хохенцолерите, където ще намерите огромно количество катинари, оставени, за да запечатат любовта на всички вдъхновени двойки.

Катинарите на моста на Хохенцолерите.

Отсрещният бряг ще ви осигури отлична гледка към стария град и извисяващата се над него катедрала. Тази красива композиция е отлично завършена с пълзящата на преден план Рейн.

Мостът на Хохенцолерите, Рейн и Катедралата.

Кьолн като нарочна дестинация не е препоръчителна идея, тъй като градът се изчерпва за един ден. По-скоро го вместете като спирка в някоя грандиозна обиколка това лято. Множеството нискотарифни полети между София и Кьолн го превръщат в отлична изходна позиция за европейски турнета. В нашия случай Кьолн бе само кратка спирка за една вечер. А на следващия ден ни очакваше Берлин.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page