top of page

Храната в Пекин и известната Патица по Пекински


Храната в Пекин Wikimedia Commons

Храната в Китай не е изцяло по наш вкус, но определено там може да се намерят и много добри попадения. Разказахме ви за нашите приключения в Шанхай, споделихме ви какво видяхме в Пекин, а днес ще говорим и за храната, която опитахме там.

Beijing Pexels

Пекин е столицата на Китай, но въпреки това не бихме казали, че е най-космополитният град. Шанхай изглежда много по-отворен към света, а в Пекин си личи повече властта на партията.

традиционен китайски ресторант

На път от Великата Китайска Стена към Забраненият град, седнахме на традиционно китайско заведение. Нашата екскурзоводка на име Линда се обади на ресторанта и поръча предварително неща, които да опитаме. Още със сядането ни започнаха да носят ястия след ястие. Масата се отрупа с най-различни китайски блюда.

традиционен китайски ресторант

Едно от най-вкусните беше ястие с карфиол и телешко. Успяхме да разберем, че ястието се приготвя в уок и е необходимо да се използва съвсем пресен карфиол, както и сос от ферментирал черен боб (доста често срещан в различни ястия).

карфиол с телешко

За първи път откакто сме в Китай, можехме да опитаме ястие с картофи. Интересното за тях е, че бяха нарязани странно и приличаха повече на бамбук, отколкото на картофи. А и бяха доста люти.

картофи по китайски

Отново имахме дим сум, но този път бяха приготвени с пълнеж от лук и яйце. Нещо, което определено ни хареса.

дим сум

Освен всичко това, опитахме и риба, китайски вариант на зарган. Казаха ни, че се готви цяло денонощие. Опитахме и пилешко с фъстъци и интересна зелева супа, наподобяваща супа топчета. СНИМКА

зарган
супа със зеле и топчета
пиле с фъстъци

След като обядвахме обилно, Линда ни заведе до самата кухня на заведението, която всъщност не беше в друго помещение, а в края на ресторанта, близо до вратата. Видяхме как се готвят ястията.

кухнята на ресторанта

Останахме много изненадани, че всичко, което опитахме беше много квусно. Определено не бяха ястия, които бихме хапвали всеки ден, но пък са интересни и със сигурност се харесват на европейските ни вкусове. Първото, което се сещаме щом кажем Пекин е... разбира се, патица по Пекински. Безспорно е уникално вкусна, но за нея ще се върнем след малко.

За останалата част от света, Пекин е извествен, освен с патиците, и с барбекюто си. Преди да започнете да се облизвате, нека споменем, че китайското барбекю се различава от това, с което сме свикнали. По пазарите там могат да се намерят много спотове за барбекю и хора, държащи шишчета.

пекински шишчета, Flickr

Най-често скарата се приготвя от филе от пикантна акула, змии, морски звезди, морски кончета и овчи тестиси. Видяхме и традиционните печени гълъби на шишче.

пекинско барбекю, Pexels

Да се върнем и към нещо по-приятно, а именно патицата по Пекински. В Китай патешко месо се консумира още от времето на Северната и Южната династия (420 - 589г.). През средата на 20ти век патицата по Пекински се превръща в символ на Китай и любимо ястие на множество дипломати и водещи политически фигури, едни от които Хенри Кисинджър, Фидел Кастро, Ричард Никсън и други.

peking duck ,Wikimedia Commons

Приготвянето на ястието е истинско изкуство и отнема доста време. Първоначално трябва старателно да се премахнат всички пера, след което птицата се измива прецизно под течаща вода отвътре и отвън. Със специална помпа се вкарва въздух между кожата и месото, за да отделят двете части. Потопява се за кратко във вряща вода и се закача да се суши около 24 часа. Докато съхне, патицата се маже с малцова захар няколко пъти, а отвътре отново се изплаква с вода. След като е престояла достатъчно време се пече в специална фурна докато кожата покафенее.

сервиране на патицата в ресторанта

Месото е хрупкаво отвън и сочно отвътре. Сервира се нарязано на тънки парчена, заедно с оризови палачинки, специален сос от ферментирал черен боб и стръкчета зелен лук. Прието е готвачът, който е приготвял патицата да дойде до масата и сам да нареже птицата на парчета.

патица по пекински

Често се сервира отделно и част от кожата, заедно с купичка захар. Смята се, че това е най-вкусната част от патицата, а захарта й придава допълнително сладост.

кожата на патицата

Начинът на консумиране на ястието също е специфичен. Слага се част от соса върху оризовата палачинка, нареждат се няколко стръка зелен лук и част от патицата. Палачинката се завива и се хапва с клечки или ръце.

патица по пекински

Предлагат се и готови патици, които може да си вземеш за вкъщи, като трябва да бъдат затоплени във фурната на определени градуси. Ние видяхме не малко хора, които си ходят по улиците с кутии с патици по Пекински.

патици за вкъщи,Flickr

Тук въниква и въпросът - можем ли да приготвим такава патица и в домашни условия? Можем, но няма да е същата. Все пак ще се опитаме да ви помогнем като ви дадем няколко съвета как да я приготвите. Необходими са ви: 1 патица, 5те китайски подправки (2 бр. зездовиден анасон, 1 ч. л. съчуански пипер, 2 ч. л. семена от копър, 2 бр. карамфилчета, 1 ч. л. канела), пресен джиджифил. Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 170 градуса. Овкусете добре патицата отвътре и отвън със сол, 5те китайски подправки и я намажете обилно с пресния джиджифил. Сложете патицата в тава и я поставете във фурната. Пече се няколко часа, като е необходимо да се проверява често и да се отстранява с лъжица мазнината, която излиза от кожата, за да стане хрупкава. Към края на печенето увеличите фурната на 200 градуса за около 10тина минути. За палачинките може да откриете готови в големите супермаркети или да си приготвите обикновени вкъщи.

патица по Пекински, Wikimedia Commons

Не можем да гарантираме, че вкусът ще е същия, но поне малко може да се доближи до този, които ние опитахме в Пекин. Очаквайте и нашето продължение на китайската ни история, като ще ви пренесем в Макао, азиатската столица на хазарта...

댓글


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page