top of page

Най-вкусното бавно готвено агнешко за мързеливци


печено агнешко

Дойде време да споделим с вас и нашата рецепта за агнешко и дроб сарма за предстоящия Великден. Сега е моментът да вземетe едно бутче или плешка и да приготвите най-вкусното и в същото време най-мързеливото агнешко. Всички ще си оближат пръстите, а вие ще имате време дори да си починете. Оставяте месото да се готви само през нощта, а на сутринта резултатът е крехко агнешко, което се топи в устата. Преди да започнем ще ви споделим някои уточнения:

агнешко, Pixabay

Плешка или бут? Ние готвим бут, но може да опитате и с плешка. Бутчето има повече месо, а плешката се ползва за пълнене с дроб сарма. Въпреки това, от вас зависи какво ще сготвите. За начина ни на готвене няма значение какво ще е месото. Да мариновам ли предварително месото? Някои хора твърдят, че трябва да се маринова и да се остави да престои няколко часа. Ние мислим обратно – трябва да се овкуси точно преди да се сложи да се пече. Как да разбера дали агнешкото е агнешко, а не шилешко? Гледайте мазнината, с която е покрито месото. Трябва да в снежно бяла за агнешко и по-жълтеникава за шилешко. Може да попитате на колко месеца е агнето или колко е тежало като са го получили. Най-вкусно е женско агне на 5 месеца. А за килограми, трябва да е под 10кг. Бъдете сигурни, че трудно ще получите подобни подробности за произхода на месото, затова разчитайте на своя поглед. Трябва ли да проверявам месото по време на печенето? Не. Тъй като нашата рецепта е за цяло парче месо, което ще бъде покрито с фолио, задължително е да оставите месото без да го отваряте до изтичането на времето за печене, за да може добре да се задуши. Започваме с готвенето! Необходими продукти: ½ глава чесън 1 чаена чаша брашно 1 с. л. червен пипер 1 с. л. сол 4 с. л. олио 1 ч. ч. бяло вино пресен джоджен – накълцан на ситно 1. Извадете агнешкото от хладилника и го оставете на стайна температура. 2. С помощта на нож направете малки разрези по месото. 3. Разделете скилидките чесън и ги пъхнете в дупките. 4. В купа смесете останалите съставки и малко вода и намажете агнешкото с тях. Ние не го направихме изцяло, за да може да се запази и естествения вкус на месото.

5. Сложете парчето месо в подходяща дълбока тава и полейте около агнешкото с виното. 6. Завийте тавата плътно с фолио и я поставете във фурната.

завийте с фолио

7. Печете месото на 100 градуса в продължение на 8 часа. Ние сложихме агнешкото в 12 вечерта и в 8 сутринта беше абсолютно готово. Ако нямате 8 часа, може да го сготвите и за 3-4 часа, като температурата на печката трябва да бъде 160 градуса. Въпреки, че можете да го направите по-бързо, ние ви съветваме да го сложите вечерта, защото месото става абсолютно крехко, падащо от кокала и поело аромата на подправките и чесъна. Опитайте, заслужава си!

готово агнешко

8. На сутринта си имате перфектно агнешко и сте готови за посрещане на гости за обяд или пък свободен ден за почивка преди вечеря.

готово агнешко
агнешко

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page