top of page

Тайната на тиквичките по гръцки


Тиквички по гръцки

Вече сме в разгара на лятото и това ни дава тласък да хапваме любимите ни летни храни. Едни, от които са тиквичките по гръцки! Тиквичките по гръцки са чудесно мезе за бира, узо или чаша студено винце. Въпреки, че мнозина смятат, че приготвянето им е трудоемко, ние ще оборим това твърдение и ще ви дадем точни указания как да приготвите перфектните тиквички. Необходими продукти: 2 бр. тиквички (избирайте ги тънки, за да може да ги режете с белачка за картофи) ½ ч. ч. пшенично брашно ½ ч. ч. царевично брашно сол олио лед за соса: половин кофичка кисело мляко чесън копър сол 1. Първата част от приготвянето на тиквички по гръцки е рязането им. Махнете двата края на тиквичките и ги нареже на две по дължина. Сложете едното парче с отрязаната част към дъската и с помощта на белачка за картофи започнете на „белите“ тънки парчета от другата страна. Идеята е тиквичката да е по стабилна и по-лесно да режете добри парчета. Признаваме, че ще има известно количество некачествени парчета, но един път като свикнете ще ги правите перфектни.

нарязаните тиквички

2. Сложете нарязаните тиквички в купа и налейте студена вода. Сложете и около 10 кубчета лед. Оставете да починат така поне 15 минути.Ще забележите, че тиквичките ще се стегнат и на пипане ще станат по-твърди. 3. В дълбок тиган сложете олио, като гледате да е обилно – около два пръста. Загрейте го добре преди да сложите тиквичките. 4. С помощта на щипка вземете една тиквичка и я омешайте добре в сместа от брашната (двата вида брашно и солта) и я пуснете в горещото олио. Пържете не повече от 3-4 тиквички наведнъж.

готови тиквички

5. Ще видите, че ще почне да стават хрупкави. След около 1 минута обърнете тиквичките, за да се изпържат и от другата страна. 6. Изкарайте ги на кухненска хартия, а след това, преди сервиране, ги прехвърлете в чиста чиния.

готови тиквички по гръцки

7. Направете и сос към тиквичките по гръцки, като смесите киселото мляко с копър и чесън. Добавете и малко сос и разбъркайте добре.

тиквички по гръцки и чеснов сос

Чудесно предложение за лятна вечеря!

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page