top of page

Свински ребра със сос барбекю


свински ребра

Свинските ребра са от ястията, за които няма да ви отнеме кой знае колко време и усилие, а резултатът е гарантиран. Особено нашумял стана американският стил на приготвянето им, а именно със сос барбекю. Днес ще приготвим точно такива и ще споделим с вас някои тънкости. Първото нещо, което е важно да се отбележи е, че има няколко видове транжиране на свинските ребра. За съжаление, както с телешкото, така и със свинското, българските месари не са много запознати с начините на транжиране и си режат просто частта с ребрата. Дори и да са нарязани правилно, много често се случва продавачите в магазините да не знаят от коя част е месото и в крайна сметка никой няма идея за какво става въпрос, а вие готвите просто някакво месо...

видове свински ребра

И все пак, ако имате късмет или познавате месар, може да се сдобиете с добри парчета свински ребра. Ние ще ви запознаем с най-известните видове транжиране: Baby Back Ribs – това са най-известните ребра в Америка. В България може да се намерят в по-американизираните месарници. Известното при този вид ребра е, че са много крехки и имат повече месо и по-малко мазнина от другите видове. Чудесен вариант са за приготвяне на барбекю. Името им идва от това, че са по-малки, като на бебе и са отрязани от частта, която е най-близо до гръбнака. Spare Ribs - За мнозина те са по-вкусни от бейби бек ребрата. Те са по-мазни, по-богати на вкус, но и имат по-големи кости и по-малко месо. Чудесен вариант са за бавно и продължително печене. Saint Louis Ribs – Сейнт Луис са подобни на Spareribs, но се премахват върховете на ребрата, където има много хрущяли. Остава само най-вкусното месо около ребрата. Rib Tips - Това са връхчетата на ребрата. Мнозина не ги харесват, защото имат много хрущяли. Въпреки това месото също е много богато на вкус. По българските месарници често се случва да получим връхчетата и половината от основните ребра. Не сме месари и не може да кажем със сигурност, но най-вероятно има и друг вид транжиране, за което са нужни горната част на дългите ребра и затова така се получава.

перфектни свински ребра, Wikimedia Commons

Това са най-основните варианти на транжиране на свински ребра. Запомнете: най-важното за перфектните свински ребра е месото и продължителното готвене. Дори и да ги приготвяте на скара, задължително е да ги мариновате и оставите така поне няколко часа, а най-добре е това да бъде една нощ. Ще ви предложим нашата рецепта. Ние си купихме ребра, които бяха с връхчетата и част от големите ребра. Следващият път ще потърсим някои от другите видове, защото на нас повече ни харесват без хрущяли. Необходими продукти: 1 бр. свински ребра (излизат към 1 кг. ) сол и черен пипер 250 гр. сос барбекю (Heinz или друг от тази категория сосове, не взимайте евтин!) 1 с. л. сос Уорчестър (ние намерихме готов на Heinz) 25 гр. кафява захар 1 с. л. риган 2 с. л. оцет 1 с. л. пушен червен пипер 1. Овкусете месото със сол и черен пипер.

овкусяване на свинските ребра

2. В купа смесете останалите продукти. Разбъркайте добре и полейте месото с нея.

приготвяне на маринатата

3. Покрийте го със свежо фолио и ако имате време го оставете в хладилника за няколко часа (може и за една нощ). 4. Сложете го в тава и я покрийте с алуминиево фолио. Поставете тавата в студена фурна.

мариновани свински ребра

5. Включете фурната на 200 градуса и печете така 30 минути. След това намалете на 150 и печете още 2 часа и 30 минути. 6. Важното е да не отваряте фолиото през това време, за да може да се задуши.

готовите свински ребра

7. След като измине времето, може да махнете фолиото, да полеете месото със соса от тавата и да допечете за 5-10 минути.

сервирайте ги топли

Сервирайте с допълнителен сос барбекю, картофки и студена бира.

Comentários


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page