top of page

Суши от древността до нашата кухня


суши

Днес ще прескочим до далечния край на Азия, за да ви запознаем с едно традиционно ястие, което все по-усилено завладява и България. Говорим за суши, разбира се. Ако мислите, че направата му граничи с невъзможното, ние ще разсеем това, но първо – малко история.

Смята се, че суши е започнало да се приготвя още през втория век сл. н. е. в Югоизточна Азия. Всъщност, първото суши не е било ястие, а практика за консервиране на риба и месо чрез съхранение в ориз. Липсата на хладилници, налагало измислянето на други начини за по-дълго запазване на храна. Така местните открили, че ако покриват месото или рибата със сол и ориз, тези продукти ферментирали и оставали годни за консумация за около година напред. Първоначално оризът се използвал само, за да спомага процеса на ферментация, след което бил изхвърлян. По-късно, когато тази практика била пренесена в Япония, започнали да консумират и ферментиралия ориз. Терминът sushi, всъщност идва от архаично словосъчетание, което означава „с кисел вкус“, тъй като самото ястие имало такъв. Съвременното ястие суши, няма почти нищо общо с първоначалната си версия. Разработването му започва през XVI век, когато към ориза започнали да добавят оризов оцет. Това действие съкратило неимоверно процеса на ферментация, който до този момент отнемал близо половин година. Съвременното ястие, което наричаме суши, започнало да се приготвя през XIX век като бърза закуска, която се хапва на крак. Било приготвяно с прясно уловена риба от залива на Едо (днешно Токио). Така, идеята за суши се разпространила в цяла Азия, а след това завладяла и света. Сега суши може да се намери почти навсякъде. В България в последните години стана много популярно и могат да се намерят множество ресторанти, които предлагат различни видове суши. Традиционният процес суши все още е популярна практика за консервиране на риба в района на Югоизточна Азия. Ястието приготвяно чрез него се нарича narezushi и е най-старият вид суши. Преди да ви покажем ние как направихме суши, ще ви запознаем с няколко популярни видове. Маки – суши в кръгла форма, направено с листа нори. Плънката обикновено се състои от риба тон, сьомга, краставица, авокадо... Често се слагат допълнителни продукти върху ролцето. Може да се срещнат най-различни вариации, като листото нори може да е отвън или отвътре.

maki, pixabay

Нигири – Оръзът е притиснат в определена форма и отгоре се слага парче риба. По този начин сушито става лесно за консумация и може да се хапва с ръце.

nigiri, pixabay

Сашими – състои се от тънки филийки риба, приготвена на пара. Този вид ястие не е точно суши, защото няма ориз, но на някои места го сервират с такъв, но отделно поднесен.

SASHIMI, pixabay

Чираши – както при Сашими, така и тук има филета риба или зеленчуци. Този вид ястие се сервира в купа, като основата е от ориз, а отгоре продуктите са разпръснати.

chirashi Flickr

Какъвто и вид суши да изберете, самата направа е лесна. Не се отказвайте, защото изглежда трудно. Опитайте и със сигурност ще се получи вкусно суши, което всички ще харесат.

 

Как да направя суши вкъщи? Първото, което трябва да направите е да купите всички продукти. Ние избрахме да пазаруваме от Кауфланд, тъй като там има всичко необходимо. Купихме си:

 • бамбукова рогозка

 • ориз за суши (на Крина)

 • оризов оцет

 • листа Нори

 • морски продукти и зеленчуци

 • соев сос

 • черен сусам

 • крема сирене Филаделфия

Откъде да започна?

ориз за суши Flickr

След като сте напазарували всичко необходимо, време е да приготвите ориза. Според това колко суши ще направите, може да използвате половината опаковка (250гр.) или пък цялата. Ние приготвихме суши за гости, затовa използвахме целия пакет. Слагате ориза в цедка и го измивате в продължение на 15 минути под студена вода. След това го оставяте да изсъхне около час. Щом мине времето го прехвърляте в тенджера и го варите със 700 мл. вода (ако ползвате целия пакет) докато кипне, а след това намаляте котлона на 1 за около 15 минути. Премествате тенджерата от огъня и слагате капака. Оставяте така 10 минути. Как да мариновам ориза?

sushi rice Lox, Stock, and Barrel

В купа смесете 6 с. л. оризов оцет и 2 с. л. захар. Сложете и ½ ч. л. сол. Разбъркайте добре. Прехвърлете ориза от тенджерата в неметална купа и добавете маринатата. След като омешате добре, оставете купата настрани, за да изстине оризът (около час). Как да направя суши рол?

подготовка на суши

Според това какво суши искате да създадете има няколко основни техники, ние ще ви запознаем с два. Вариант 1: Върху бамбукова рогозка сложете листо нори, като поставите лъскавата страна надолу. В купа сложете вода, за да си мокрите ръцете постоянно, докато боравите с ориза. Сложете около 80гр. ориз, като гледате хубаво да покрие цялото листо. В единия край сложете желаните продукти (риба, краставица, авокадо, крем сирене Филаделфия, рулца от раци или пък скариди). Щом сте готови с плънката, може да завиете листото с помощта на бамбуковата постелка. Притискайте, за да залепне добре. Вариант 2: Слагате ориз върху бамбуковата рогозка. Отгоре с влажни ръце залепвате листото и отново в единия край слагате желаните продукти. Завивате с помощта на постелката и притискате, за да залепне оризът. Как се реже суши? А как може да добавя още продукти отгоре?

sushi рол

За да направите същинските суши хапки е необходимо да нарежите ролът с много остър и мокър нож. Ако желаете да сложите допълнителни продукти отгоре ( само на роловете с ориз отвън става) може да наредите по цялата дължина тънки филийки риба или авокадо. Може да поръсите с черен сусам. След което завивате ролът с прозрачно фолио и режете на парчета. Отстранявате фолиото и вашето суши е готово!

Допълнително: Ако искате да има по-интересен вкус, може да добавите различни сосове вътре в сушито или да го украсите отгоре. Интересно предложение е сладкото чили. Придава доста приятен вкус. Готовите суши наредете в плоска чиния или дъска. Погрижете се да имате хаши (японски дървени клечки) и достатъчно соев сос, за да бъде щастието пълно!

нашето готово суши

Comments


Последвайте ни
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page