top of page

С дъх на Тирамису


тирамису

Уикендът е време за излизане от обичайния ритъм на делника и експлоатиране на повече възможности – било то рецепти или пък пътувания. Един заслужен подарък от свободни часове, които чакаме с нетърпение през делничните дни. Стара традиция и неписано правило е, че съботата и неделята са време за десерт.

Отпечатък от детските ни спомени, в които грижовни баби ни събуждат с миризмата на кекс, палачинки или някое друго сладко изкушение, което бързо изпълва устата ни със слюнка и мотивира двигателната система да заработи.

Тирамису

В името на този спомен, ние от lpkiTchen посвещаваме уикенда на вкусния десерт. Този път без история и теория, а само с натуралния вкус на сладкото ви представяме тирамису.

Необходими продукти: 3 бр. белтъци 6 бр. жълтъци 500 гр. маскарпоне 130гр. захар 500 гр. бишкоти (голяма опаковка) 150мл. марсала (ако нямате може да сложите ром, коняк, есенция ром или ликьор от кафе 250мл. кафе ½ ч. л. сол какао за поръсване 1. Разбийте белтъците със солта до пухкава пяна. Покрийте купата с фолио и я оставете в хладилник. 2. В отделна купа разбийте жълтъците и захарта до получаване на светло жълт крем. Добавете маскарпонето и бъркайте внимателно с тел до получаване на еднородна смес. 3. Внимателно добавете и белтъците и разбъркайте с дървена лъжица. 4. Покрийте купата с фолио и я оставете в хладилника за 15-20 минути. 5. През това време смесете кафето с марсалата.

тирамису

6. Потапяйте всеки от бишкотите за по 1-2 секунди в кафето и ги наредете в подходяща тава или форма. 7. Намажете с крем и повторете процедурата до приключване на продуктите.

Тирамису

8. Сложете тирамисуто в хладилника за около час и след това поръсете с какао.

9. Върнете го обратно в хладилника, покрито с фолио и го оставете да престои една вечер

Тирамису

Подготовката на десерта е в девет стъпки, но има и още една допълнителна – десета. Направето го за някого, когото обичате. Защото готвенето е любов и изкушение.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page