top of page

Пътеводител на начинаещия винолюбител ЧАСТ 2


добри вина

Към Първа част на статията. Продължаваме с нашия наръчник за виното. В тази статия ще говорим за сервирането на вино, добрите български вина на прилична цена и други любопитни неща. 7. Белезите на доброто вино

реколка 2012

Предполагаме, че виждате светлина в тунела, но картинката не ви е съвсем ясна. Преди да се разочаровате и да грабнете някое вино на случаен принцип, нека ви дадем още малко насоки: Резерва За съжаление често се случва производителите на вино да слагат думата „резерва“ на своите етикети, макар и да не означава това, което ние си мислим. Ако решите да се бръкнете по-дълбоко в джоба и си купите някоя резерва, искаме да ви посъветваме да прочете предварително в интернет дали виното е толкова специално, колкото е и цената му, за да не се разочаровате от вкуса му. Имат ли значение реколтите? Зависи. Понякога имат значение, но при вина, които са доста скъпи. За по-евтините и достъпни от значение е дали виното е предназначено за стареене или може да се пие веднага. Ако може да се пие веднага, значи до 7-8 години след датата на производство виното е все още добро. За вината, които могат да стареят, нещата вече стават по-сложни. Ако решите да купите скъпо старо вино, нашият съвет е да се задълбочите в проучването, за да изберете добро вино и, разбира се, да се допитате до консултант. 8. Коя храна с какво вино си отива

Въпреки, че ние не спазваме този етикет стриктно, всяко вино си върви ръка за ръка с определени видове храна и поводи. Бялото вино е за горещите летни дни, за плажа, за вечеря с морски дарове, риба, пилешко и яйца. Сервира се студено, като може да се добави и едно ледче вътре.

бяло вино и храна Pexels

Розетата вървят с почти всичко – от студени меса до такива на скара, морски дарове и риби. Розетата също се пият в по-топлите времена на годината. Препоръчваме да ги пиете студени, с малко лед и дори резен лимон.

rose, Flickr

Червеното вино се пие в студено време. От късна есен до топлите дни през пролетта. Чудесна комбинация е чаша ароматно червено вино на стайна температура, чиния с френски сирена, приятна музика и запалена камина. Е, за съжаление ние нямаме камина, но това си е истинска идилия. Червените вина вървят с всичко, което хапваме зимата. Вървят си с тежки меса, риби, сирена, сосове, картофи.

red wine, pixabay

9. Малко трикове за поръчване на вино в ресторантите Вино на чаша Ако мислите да пиете чаша вино, имайте едно на ум. В някои случаи виното не е изобщо качествено, използват най-евтиния вариант, а колкото повече вино пиете, толкова повече може да направите разлика. На повечето места има вариант да поръчате 2 или 3 вида вино на чаша. Изберете средната цена. Никога не взимайте най-евтиното, защото то най-вероятно ще е и най-лошо и шансът на следващия ден да ви боли глава е голям. Ако не е споменато какво е виното на чаша, не взимайте бяло. Никога бялото неизвестно вино не е добро. Поръчайте си розе. Ако няма розе, пийте една бира.

винен лист Flickr

Бутилка вино Правилата за поръчване на средната цена важи и тук. Поръчайте една идея над най-ниската предложена цена във винения лист. Въпреки, че зависи и какво вино точно ще искате, ако нямате никаква идея, просто заложете на някое, което ви звучи добре. При сервиране на виното, най-вероятно ще ви сипят в чашата една глътка, за да го опитате. Този процес е по-скоро традиция, отколкото да има някакъв смисъл за среден клас заведения. 10. А чаши за вино? Въпреки, че се чудите какво толкова важно има в чашите за вино, ние можем да гарантираме, че всяко вино е различно, сервирано в правилна чаша и в такава, която не е предназначена за този тип вино. С помощта на чашата и подходяща температура, ще може да усетите абсолютната пълнота от вкусове на виното. Бялото, розето и червеното вино се сипват в чашата около 1/3 от нея, а шампанското се сипва почти до ръба. Бялото вино и розето може да се пие в чаши, подобни на снимката. Това са универсални чаши за такъв тип вина.

чаша за бяло вино

Червените вина препоръчваме да пиете в такава чаша. Широката горна част позволява да влиза повече въздух в чашата, което пък помага на виното да отпусне вкусовете си.

чаша за червено вино

Макар, че в България пием шампанско само на Нова година, тези чаши са предназначени за пенливи вина, защото са тесни, а мехурчетата изкарват на повърхността всички вкусове и аромати. Отпивайки, вие се наслаждавате на всяка нотка на питието.

чаша за шампанско

11. Видове български вина на добри цени, които ние препоръчваме Въпреки, че вече можете да се похвалите, че знаете доста неща за виното до тук, ние решихме да дадем и някои добри примери от българските вина. В България се произвеждат прекраснни вина. Имаме традиции, страхотни изби и вина на световно ниво. Всяко едно от предложените сме го опитали и определено бихме казали, че е добро и дори вината да не са вашата силна страна, със сигурност ще ви хареса както на вас, така и на компанията, за която го купувате.

предложения за бяло вино

Levent Sauvignon blanc цена: 18лв. / Déjà Vu Sauvignon Blanc или Chardonnay, Minkov Brothers цена: 9лв.

предложения за розе

Le Photographe Rose, Minkov Brothers цена: 15лв. / Katarzyna Le Rose цена: 13-15лв.

Старосел червено вино

Червените вина на Старосел цена: около 10-12лв.

червено вино предложения

Червените вина от тази серия на Minkov Brothers цена: около 13 лв. / Villa Yustina Rouge цена: около 10 лв.

бяло и червени вина предложения

Angel Sauvignon Blanc цена: 10лв. / Червените вина на Quantum, Domaine Boyar цена: 7-8 лв.

Можем да добавим и някои други вина като Todoroff (Cabernet Sauvignon), цена: около 10 лв., Verano Azur (Rose) цена: 7-8лв., Логодаж Совиньон Блан Селекшън цена: 9 лв.

12. Български изби и интересни винени локации Тук ще споменем и няколко български изби и интересни винени локации. Чудесен вариант е да си направите една пролетна разходка до тези места. Освен хубавото вино, може да разгледате околностите. Музей на виното край Плевен

музей на виното, източник: Winetours.bg

Малко хора знаят, че там има истински музей на виното, а най-интересното е, че се намира в пещера в защитената местност „Кайлъка“. Освен да дегустирате хубави вина, може да си купите и директно онлайн. Музеят се гордее, че разполага с вина от почти всички години между 1901 и 2000, като липсват само две години. Повече за музея на виното тук. Винарска изба Магура

Изба Магурата, източник: http://severozapazenabg.com/

Тази изба се намира в Северозападна България, близо до Белоградчишките скали и пещера Магурата (където държат едни от най-ценните си вина). Интересното е, че районът там се доближава до климатичните особености на френската област Шампан и заради това се произвеждат висококачествени естествени пенливи вина. Подробна информация за избата може да прочетете тук. Винарска къща Русе комплекс Левента

винена къща русе, източник http://www.leventa-bg.net/descr.html

Избата се помещава в във форт Левент Табия - военна крепост на над 200 години. Има и симпатичен ресторант, които предлага интересни вкусотийки за компания на виното. Повече информация тук. Изба Синтика – Сандански (Струма)

изба Синтика, източник : opoznai.bg

Тази изба е изградена на мястото на построената миналия век Комплексната опитна станция в гр. Сандански, където са се правили проучвания на сортове на гроздето. Днес винарната предлага хубави вина, както и хубав Спа хотел, където може да се насладите на приятна почивка. Повече информация тук. 13. Ползви и вреди на виното

вино, Unsplash

Преди да приключим с нашия пътеводител, искаме да добавим и малко информация относно ползите и вредите на виното. Всеки знае, че не трябва да се прекалява с него, но една чаша на ден е полезна както за сърцето, така и за укрепване на имунната система. Въпреки това, червено вино не е препоръчително да се пие от хора с високо кръвно, защото има склонност да го повишава. Бялото вино, от друга страна, съдържа много антиоксиданти, но пък в големи количества е вредно за мозъка. И ето, че нашият кратък наръчник в 2 части приключи. Въпреки, че има още много неща, за които не ви разказахме, ние решихме да не навлизаме твърде надълбоко. Оставяме това на префесионалистите, а ние ще се наслаждаваме на хубавите вина.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page