top of page

Първи, не толкова успешни френски макарони


френски макарони

Както на всички, така и на нас не винаги ни се получават нещата, които приготвяме. Въпреки това решихме да ви покажем първият ни опит да приготвим така обичаните френски макарони. Едно можем да кажем със сигурност – дори и не толкова перфектни на външен вид, те станаха изключително вкусни. Със сигурност няма да спрем с опитите и ще ги правим отново, докато не станат идеални.

Идеята на днешната статия е да ви покажем, че няма грешен опит. Дори и да не ви се получи нещо от първия път, това със сигурност не трябва да ви отказва от това да продължавате да опитвате. Много хора си мислят, че френските макарони са изключително трудни за приготвяне. Ние няма да спорим и ще потвърдим, че си трябва умение и най-вече няколко пъти да сгрешите, за да разберете всички тънкости. Ще се опитаме да ви спестим поне един опит, като ви кажем какво направихме ние и къде сгрешихме.

френски макарони, Flickr

Френската кухня е една от най-сложните за приготвяне, тъй като изисква точни съставки и точно време до секундата. Със сигурност трябва да се внимава, ако желаете да приготвите наистина идеални макарони.

Първо няколко съвета:

  • Разделете белтъците и жълтъците от 3 големи яйца. Трябват ви остарели белтъци, затова ги сложете в купа. Завийте купата с прозрачно фолио и я приберете в хладилника. Нека престоят 3 дена.

  • Кремът може да бъде приготвен от различни неща, но ние използвахме бял шоколад и сладкарска сметана. Той трябва да бъде готов 1 ден преди да направите макароните, за да стегне добре.

  • Ние използвахме готово бадемово брашно, но най-добре е да си го направите сами, ако имате добър блендер. Трябват ви 110 гр. готово брашно, затова си купете малко повече сурови белени бадеми.

  • Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Затова извадете крема и белтъците поне два часа преди да направите макароните.

  • Всички купи и съдове, които ползвате трябва да бъдат идеално сухи.

  • Може да си купите формички за макарони, но може да си начертаете кръгчета върху хартия за печене, които да са около 4 см. диаметър. Така ще ви е по-лесно да ги оформите.

  • Използвайте точни съставки до грам. За целта ви трябва кухненска везна. Не работете на око.

френски макарони Wikimedia Commons

Да започваме… Необходими продукти за макаронените черупки: 90 гр. остарели белтъци на стайна температура 110 гр. бадемово брашно 200 гр. пудра захар 40 гр. кристална захар 1 щипка сол прахообразна боя за боядисване (в цвят пожелание) Необходими продукти за крема: 100 гр. бял шоколад 50 гр. течна сладкарска сметана прахообразна боя (ако искате да боядисате и крема) малко натрошени орехи (ако искате да добавите нещо в крема) Първа стъпка: Пригответе си крема предния ден, като смесите шоколада и течната сметана в малка касерола и разтопете на водна баня, докато се сгъсти кремът. Може да добавите и боя, ако желаете да оцветите. Оставете в хладилника за 1 ден.

Pixabay

Втора стъпка: Извадете белтъците и крема от хладилника, за да достигнат стайна температура.

Wikimedia Commons

Трета стъпка: Направете си брашното от бадеми, като трябва да го блендирате до наистина ситни частици.

Wikimedia Commons

Четвъртъка стъпка: Оттук нататък трябва да работите наистина бързо, защото въздухът навлажнява продуктите и може това да бъде причина да не се получат макароните. Смесете в блендера готовото брашно от бадеми и 200 гр. пудра захар. Трябва добре да се смесят продуктите. След това пресейте сместа в суха купа.

Flickr

Пета стъпка: В суха метална купа смесете белтъците, кристалната захар, солта. Разбиваме всичко с миксер на максимална мощност. Цялата процедура отнема около 5-6-7 минути, в зависимост от мощността на вашия миксер. Сместа трябва да се превърне в твърда лъскава пяна. Като обърнете купата надолу трябва да си стои неподвижна.

Flickr

Шеста стъпка: Пресейте отново брашното. Това го правим за всеки случай, за да сме сигурни, че няма твърди частици. Ние пренебрегнахме тази част и може би затова не ни се получи толкова добре сместа. Седма стъпка: Изсипете на три части брашното в купата с белтъците. Необходимо е да бъркате със суха шпатула по специалната сладкарска техника фолд. Има много клипчета в интернет, които показват какво точно е фолд, но ние ще се опитаме да ви обясним. Загребвате от стената на купата навътре към центъра и обратно. Все едно рисувате цифрата осем. След десетото разбъркване добавяте и боята за оцветяване на черупките. Докато не се смеси напълно едната част, не добавяйте друга. За да сте сигурни, че сте разбъркали сместа идеално са ви нужни около 60-70 фолда. Тук беше и нашата грешка. Решихме, че са ни достатъчно, но сместа ни беше още достатъчно твърда. Това го разбрахме след като направихме макароните, за съжаление. Трябва да бъде идеално гладка и леко течна, за да сме сигурни, че ще се оформят идеални кръгчета. За да проверите това, може да сложите съвсем малко на чиста чиния. Ако връхчето се смеси постепенно и отгоре е идеално гладко, значи може да приключите с фолдовете. Но не прекалявайте, за да не стане прекалено течна смес.

нашата смес за макарони

Осма стъпка: След като сместа е готова, пригответе си пош. Необходима ви е накрайник, който да е с форма, като на първото кексче:

Decisive Cravings

Така ще ви е по-лесно и със сигурност ще направите идеални кръгчета. Ние използвахме по-тънък накрайник и не се получиха. Но както казахме, на нас не ни бяха достатъчни фолдовете. Най-добре си направете кръгчета на хартията за печене, но може да си купите и форма за макарони. Продават ги в повечето магазини за кухненски аксесоари. На нас ни бяха достатъчни две големи тави, около 40 кръгчета. Пригответе си и вие две, защото е необходимо да направите макароните предварително. Печете една по една тавите след това. Това са нашите кръгчета:

Трябва да изглеждат ето така:

Flickr

Девета стъпка: След като сте направили всички макарони, сега е моментът да бъдете шумни… Какво имаме предвид? Вземете една от тавите и я вдигнете хоризонтално на около 30 см. от кухненския плот. Пуснете я да падне. Не се притеснявайте, нищо им няма на макароните. Идеята е да излезе въздухът от тях, за да слегнат по-добре. Повторете същото и с другата тава.

Wikimedia Commons

Десета стъпка: Оставете макароните за около 30-40 минути да си починат. Необходимо е да се оформи коричка отгоре и да са идеално гладки. Единадесета стъпка: Включете фурната на 123 градуса да загрее. Пъхнете една от тавите да се пече за около 20-22 минути. Засечете с таймер, за да бъдете точни. Наблюдавайте постоянно макароните, защото не трябва да загарят. Ако температурата е висока ще започнат да се напукват отгоре. За да разберете кога са готови е необходимо да ги пипнете с пръст. Ако се клати долната част на черупката, значи им трябва още време. Трябва да стане твърда и да не се мърда. Също така може да разбере, ако се опитате внимателно да отлепите една от черупките от хартията с помощта на нож. Ако остава част от макарона на хартията, значи им трябва още време.

Flickr

Дванадесета стъпка: Щом е готова едната тава, пъхнете другата да се пече и засечете времето. Готовите макарони оставете да изстинат за около 5 минути без да ги пипате. След това внимателно ги отстранете от хартията за печене и ги преместете на решетка, за да изстинат напълно. Повторете и с другата тава, щом е готова.

макарони

Тринадесета стъпка: Щом са напълно изстинали, макароните са готови за финалната част. Комбинирайте две по две черупките, като гледате да са горе-долу еднакви на форма и големина. Хванете внимателно едната черупка в долната й част отстрани. Не хващайте черупката отгоре, защото ще я нараните. Сложете малко от крема. Вземете другата черупка и я слепете внимателно, без да натискате. Повторете процедурата и с останалите черупки.

френски макарони

Четиринадесета стъпка: Сложете готовите макарони в две кутии с капаци. Затворете ги плътно и оставете макароните за около 24 часа на сухо място (не в хладилник). Най-накрая са готови за хапване! Ако спазите всички инструкции и грамажи, със сигурност гарантираме, че ще имате перфектни макарони. Ние няма да спрем с опитите и съвсем скоро ще опитаме отново. Този път ще направим различна комбинация. Макароните сами по себе си са едно необятно поле на различни вкусове и цветове. Може да експериментирате с различни видове продукти до получаване на най-любимите макарони.

френски макарони, Flickr

Ние ви пожелаваме успех и се надяваме да споделите вашия опит с макароните.

Комментарии


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page