top of page

Пържени тиквички на фурна


тиквички, Maxi pixel

Тази година лятото сякаш ни избяга. Открихме повече дъжд през последните седмици, отколкото огледахме себе си в слънцето. Красивите топли дни на лятото така и не се появиха, но място за отчаяние няма. Ако лятото го няма навън, то поне неговите дарове се намират в нашата кухня.

Тиквичките тази година са символът на лятото, а ние от lpkiTchen не спираме да готвим с тях. Обичаме ги всякак, но най-вече пържени. Разбира се, не е никак здравословно да се пържи, но защо човек от време на време не си позволи да бъде нездравословен?

Все пак, в името на балансираното хранене, днес ще ви предложим една интересна идея с тиквички на фурна. Предлагаме ви да опитате и ще разберете, че са също толкова вкусни, колкото и пържените. Необходими продукти: 2-3 бр. тиквички 100 гр. царевично брашно 100 гр. бяло брашно 2 с. л. галета сол

черен пипер мащерка зехтин хартия за печене

тиквички

1. Нарежете тиквичките на дълги ленти или на пръчици. Ние ги пробвахме и по двата начина и се получиха еднакво вкусни. 2. Посолете ги и ги оставете около 30 минути така. 3. Загрейте фурната на 170 градуса и сложете в тава хартия за печене. 4. В купа смесете двата вида брашно, галетата, солта, черния пипер и мащерката. 5. Оваляйте всяко едно парче тиквичка в сместа и ги наредете на хартията. 6. Напръскайте тиквичките със зехтин и ги сложете във фурната. 7. Печете до готовност. Може да сервирате с чеснов сос.

Резултатът е ефектен, вкусен и лишен от негативните влияния на пърженето. Комбинацията с чеснов сос е естествено допълнение към тиквичката, но може да разчупите традицията и да ги поднесете със сос Алиоли, както направихме ние. Едно отлично предястие с узо в летните дни, които все още не са ни навестили.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page