top of page

Пир по време на буря или какво да сготвим, когато се лее дъжд


Паста със сос "НОЕВА маринара"

Последната седмица донесе достатъчно дъжд, който да затъпи, иначе чаканите с нетърпение следработни следобеди. И ако успяхме да свикнем с мисълта, че облеклото ни ще остане мокро, докато се прибираме от работа, то вчера преживяхме, онова което старозаветните предания наричат потоп. Длъжни сме да отбележим, че успяхме да влезем у дома навреме, точно преди небето да започне да засипва методично с кофи земята.

Може би мислите, че сме късметлии и сме се разминали с плуването в Софийския аквапарк, който през всички останали дни от годината функционира като метро.

Новият ни басейн.

Вероятно сте прави. Най-лошото, което ни се случи, беше пълната с вода тераса, но в крайна сметка кой не мечтае за басейн в задния си двор.

И ако нашата неволя се превърна във възможност да заживееем като руски олигарси, то пред Столична община се появиха няколко жизнено важни казуса. Кметството най-сетна осъзна необходимостта от сформиране на Брегова охрана и установяване на Морски транспорт в столицата.

Ние можем само да се надяваме, че цената на билетчето от 1,60 лв. ще се запази, въпреки нововъденията.

Докато спорехме дали София има достатъчно потенциал и качествени кадри в областта на мореплаването, забелязахме фигурата на пренебрегвания до този момент хладилник.

Празнотата в него ни напомни за отчайваща бездна, а усилващия се дъжд наложи себе си като пречка пред всякакви потенциални планове за делничен пазар. Тук се изпари приятната идея да превърнем понеделника във вечер на мексиканската кухня. Нещо, което обещаваме скоро да направим и разкажем. Бурята се оказа враг не само на прякото предаване на мача Белгия – Панама, а и на нашите статии и готварска цел. Затова днес, вместо да ви разкажем за една тематична вечеря, ще ви споделим какво направихме с онова, което намерихме в хладилника. Представяме ви Паста със сос „НОЕВА маринара“

Необходими продукти:

1 глава червен лук

Кашкавал

2-3 скилидки чесън

Гъби (печурки)

Домати на кубчета (в нашия случай от консерва)

1 чаша червено вино

Пресен босилек

Пълнозърнести спагети

1 зелена чушка

Зехтин

Мащерка

Сол

Черен пипер

Червеният лук не е задължително условие, но изглежда добре.

Нарежете на ситно лук и чесън. Прехвърлете ги в нагорещен тиган с малко зехтин, след което ги задушете на среден огън. Когато омекнат добавете домати на кубчета и малко вода. Оставете да къкри на среден огън за около 15 минути. Прибавете към тази смес една чаша червено вино, поръсете със сол и черен пипер. Добавете малко мащерка. Разбъркайте добре сместа и оставете за около 10 минути, за да изври виното.

Във виното е истината.

Когато стигнете до тази точка е време да добавите гъбите и зелената чушка. Предварително ги измийте и нарежете. Разбъркайте сместа добре и поръсете с пресен босилек. Оставете на огъня още 15-тина минути. Сосът е готов. Спагетите е необходимо към този момент вече да са сварени и добре изцедени. Поставете ги в чиния и добавете върху тях от соса. Накрая настържете кашкавал и сервирайте с чувство за сухота.

Гъби и босилек.

Моля, имайте предвид, че дъждовната ситуация ограничава възможностите на всеки хладилник. В тежки дни бихте могли да замените всички описани съставки с кетчуп, а пълнозърнестите спагети с чипс и да се надявате на по-добри времена.

Всяко готвене е ескперимент. В някои случаи целта е да се открие нещо уникално и ново. В други - навън е потоп и експериментът е резултат от ситуация на безизходица. Въпреки неволята, съществената цел на кулинарията е крайният продукт да бъде апетитен. А ние похапнахме добре и останахме доволни, не само защото бяхме сухи.

Завършената паста.

Оставаме на линия и с надежда, че лятото започва и дъждът е зад гърба ни, за да не се наложи следващия път да ви разкажем за чипс с кетчуп.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page