top of page

Парижки потайности – различният град


Мулен Руж, емблематичното кабаре.

В предишната ни статия ви разказахме за основните точки на интерес в Париж и в каква последователност да ги организирате при кратък престой в града. Днес ще избягаме от популярните места на френската столица и ще ви заведем сред нейните потайности. Първата спирка на това ъндърграунд, алтернативно, арт или както искате пътешествие са Катакомбите.

Ако сте склонни да изпадате в некомфортно състояние от тесни пространства, Катакомбите не са място за вас.

Длъжни сме да предупредим, но ако преборите този страх ви гарантираме страхотно изживяване в тунелите на старата варовикова мина. Входът на Катакомбите се намира в Монпарнас. Симпатичен район известен с бохемска атмосфера и барове, които известно време предлагали подслон на Ърнест Хемингуей. Монпарнас е готино и спокойно място, където може да изпиете по едно бързо питие между две забележителности. Най-интересното, което може да предложи този район, освен баровете, са Катакомбите. По същество и първоначално предназначение Катакомбите представляват част от една от многобройните варовикови мини, които са прорязали земята под Париж. Приключението започва с безкрайна поредица от вити стъпала, които ще ви свалят дълбоко в недрата на земята. Следващото препятствие е дълъг и тесен тунел, чиито край се губи в далечината. Изминавате го в тясна редица за около 20 минути, докато слушате сухия глас на екскурзовода, който обяснява исторически факти за мината. След това попадате в друг свят.

Колона от кости в Парижките катакомби.

Мината е забравена, а вие сте в самите катакомби, където са погребани костите на близо 6 милиона души.

Погребани е силно казано. Костите са наредени по дължина на тунелите и вие буквално се разхождате между милиони черепи. Едно достойно и страховито изживяване, задължително за всеки dark турист. Подгответе си удобни и нехлъзгащи се обувки, що се отнася до облеклото – съобразете го с постоянната целогодишна температура от 14 градуса.

Ако изберете да посетите Катакомбите, това ще ви даде възможност освен да разгледате Монпарнас, да минете и през Люксембургската градина.

Париж е пълен с градини, коя от коя по-впечатляваща, но Люксембургската градина предлага едно изящество съизмеримо с Версай.

Дворецът в центъра на Люксембургската градина.

За разлика от софийските паркове, където запуснатите гледки и бетон преобладават, Парижките градини се стремят да бъдат максимално близо до първичната и природна форма, като дори алеите не са асфалтирани. Люксембургската градина е отлично място за разходка в слънчевия предиобед, за да се нагласите отново към Париж, след като сте се измъкнали от подземията на Kатакомбите.

Удобството на Люксембургската градина е, че пред нейните порти има спирка на метрото. Така бързо и лесно може да се придвижите до Gare du Nord, откъдето до хълма Монмартр са 15 минути пеш. А Монмартр е духът на Париж. Едноименният хълм е разположен върху спокойната равнина и на върха му се извисява огромната базилика “Свето сърце“ („Basilique du Sacré Cœur“).

Базиликата "Свето сърце" и хълмът Монмартр. https://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Basilique_Sacre_Coeur_-_Vue_de_la_Tour_Eiffel.jpg

Терасата пред нея разкрива невъобразима гледка към Париж и околностите. На това място човек може спокойно да изтърве времето на някоя пейка загледан в околния пейзаж.

Съветваме ви все пак да се размърдате и да разгледате Монмартр и неговите художници, тесни улички и приветливи сгради. Разходката в Монмартр е много вероятно и препоръчително да завърши пред Мулен Руж. В подножието на хълма ще намерите кабарето с възстановен автентичен вид, така като е изглеждало в началото на 20 век.

И тук е моментът да кажем. Шоуто вътре не просто си заслужава, а е едно от най-яките неща, които може да видите.

Световноизвестният танц кан кан в автентичната атмосфера на Мулен Руж. Снимката е полулегална, тъй като там е строго забранено снимането.

Мулен Руж е нещо, за което не сте подготвени. Каквито и очаквания да имате те ще бъдат надхвърлени многократно. Мащабът е титаничен, като брой участници и като изпълнение. Ако мислите, че шоуто е продължено само заради кан кан, ами грешите. Ще станете свидетели на невероятни изпълнения, не просто танци, а опасна игра и каскада. Шоу, чиито блясък е достоен за Париж.

Тук е моментът да подскажем, че Мулен Руж е скъпо изживяване, но инвестицията в него си струва.

Въобще Париж не е евтино изживяване, особено ако произходът ви е свързан с бедна източноевропейска страна. В двете ни статии за храната в Париж препоръчахме няколко места, където бихте могли да хапнете на поносими цени и да опитате нещо автентично. Независимо обаче с какъв бюджет разполагате, се подгответе за тесни маси и близък контакт с други хора. Това е Париж, град на близки срещи.

Париж около Сена.

Париж е много трудно да бъде обобщен и да бъде разказан в кратък материал. Той не се изчерпва с Шанз-Елизе и съвсем не целия дух на града е уловим там. Дори и в опитът ни да разкажем за потайните места, пак изпускаме случки. Места като гробищата Пер Лашез, където са погребани Оскар Уайлд, Джим Морисън и Балзак, площадът на републиката, Латинският квартал, катедралата Нотр Дам, дори не успяхме да споменем, макар и те да си струват не по-малко от описаните. Просто Париж е такъв град - на чудеса, на среща, които трябва да се изживеят.

Comentarios


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page