top of page

Niko'las 0°/360° и какво всъщност е фюжън кухнята?


бавно печено телешко

Въпреки, че сме били и на още няколко фюжън местенца в България, ние можем да кажем с ръка на сърцето, че Niko'las 0°/360° ни грабна още от вратата. Атмосферата на заведението е много уютна, а модерната в последно време „отворена кухня“ не е натрапчива и прекалено набиваща се на очи.

Какво е това фюжън кухня и има ли почва у нас?

fusion кухня Wikimedia Commons

За да започнем с представянето на храната, която опитахме в Niko'las 0°/360°, трябва да разясним какво точно е това. Фюжън кухнята събира в себе си Запада и Изтока, подправки от различни краища на света, комбинира национална кухня с нестандартни интерпретации и екзотика. Често се ползва заедно с молекулярната кухня, за която ще поговорим след малко. За много хора фюжън кухнята не е от най-атрактивните, защото променя доста традиционния вкус на ястията. Въпреки това си заслужава да се опита поне веднъж в живота. Ние имахме късмет да дегустираме и в Макао, в един от най-добрите ресторанти в света - Vida Rica

ресторант Vida Rica  в Макао, Китай

Вероятно фюжън кухнята се е зародила в колониални времена, когато някой английски аристократ е пожелал да си приготви овчарски пай сред джунглите на Брахмапутра. Е, трябвало е да се ограничи до наличните местни съставки. Ето, ви фюжън. Така и ние, ако се намирахме в Индия и искахме да си спретнем една хубава българска баница, трябваше да се спрем на продукти близо до тези, които използваме тук, но определено нямаше да получим същата баница, като на баба. Щеше да има една лека индийска нотка. Фюжън кухнята се смята за висш пилотаж и определено не всеки може да я приготвя. При всички положения не ви трябват само умения по учебник, а и усет към храната, съставките и далновидност как те биха се смесили, какъв вкус ще има ястието и дали ще се хареса на останалите. Абе, цяла филосифия си е фюжънът. Професионалистите експериментират доста до получаване на перфектното ястие. И последно ще добавим, че фюжънът е и изкуство. Порциите винаги са малки и идеята е да се насладите на ястието, така че да не останете гладни, но и да не се пренаситите с храна, а по-скоро да ви остане хубав спомен за вкуса.

Молекулярна кухня?

молекулярна кухня Flickr

С едно изречение, този вид кухня е свързана с химични съединения и техники за приготвяне на храната в различни състояния – пюре на пяна, твърда пилешка супа или пък желирани топчета от най-различни съставки. На вкус ви е познато, но на вид изглежда съвсем различно. В приготвянето на храната се използва течен азот и други химични елементи. Има много добри попадения, но и може да попаднете на твърде странни за вашите вкусови рецептори. Да поговорим и за Niko'las 0°/360° В България от скоро има фюжън ресторанти. Дали вкусовете са твърде странни за българите или пък видa на ястията плашат, не можем да кажем. Ние харесваме да експериментираме и определено останахме доволни от всичко, което опитахме в Niko'las 0°/360°. Ще бъдем честни, че не бихме яли такъв вид ястия всеки ден, но пък си заслужава от време на време да се разнообразява трапезата. Още със сядането на масата, сервитьорът ни направи впечатление на много любезен и отзивчив. Изключително компетентен за съдържанието на чиниите, той ни въведе във всяко едно ястие, без дори да се запъне. Признаваме си, че не запомнихме всички съставки, но пък беше вкусно и красиво. Опитахме два вида предястия. Първото беше мус от тиква и краве сирене, в комбинация в листни салати, пикантни тиквени семки и крокет от български сирена.

мус от тиква

Другото предястие беше още по-интересно. Това в средата е пяна от нещо като катък, пюре от патладжан и сирене.

катък

След добрата презентация и интересния вкус на салатите, преминахме към основните. Сервитьорът ни насочи към най-добрата им рецепта за филе от жълтопера риба тон в билкова пудра, поднесено с азиатски ориз с яйца, зеленчуци и лангустини.

жълтопера риба тон

Презентацията, както виждате е изключително интересна, а подправките и съставките бяха смесени идеално, без да се бият една с друга. Всички основни бяха донесени едновременно, така че нямаше някой от нас да чака и да гледа гладно в чинията на другия. Поднесоха ни и уникално вкусното (наш фаворит) бавно печено телешко с картофи по родопски, манатарки и спанак. Абсолютно крехко месо, чудесни картофи, а чинията със сигурност впечатлява от пъстрота.

телешко бавно печено

Чудесен пример за професионална фюжън кухня е и патешкото магре, което опитахме. Беше поднесено с нудли със зеленчуци и патешки дроб. Въпреки, че се съмнявахме в комбинацията с нудли, със сигурност препоръчваме да го опитате, ако посетите Niko'las 0°/360°.

патешко магре

Последното от основните беше отново риба, а именно филе от лаврак, билково картофено пюре и сос от хайвер.

лаврак

След основните, сервитьорът ни препоръча да пробваме и трите десерта от менюто, защото са различни и определено си заслужават всеки един от тях, Е, не останахме разочаровани. Първият десерт обра всички овации и със сигурност ви съветваме да си оставите малко място, за да го пробвате. Представлява черупка от кисело мляко, в която има два муса с мед, бисквита от орехи и желе от мед. Това, което е най-атрактивно е именно млечната обвивка. Прилича по-скоро на черупка от бял шоколад, но на вкус е точно на кисело мляко. Сервитьорът ни сподели, че се приготвя с помощта на течен азот – купа се потапя в кисело мляко, а после и в азота, за да втвърди млякото. Така се отделя от купата и се получава тази уникална коричка.

Вторият десерт е мус от бял шоколад и тиква, парчета карамелизирана тиква и сладолед с печена тиква. На нас най ни хареса тиквената лего формичка.

тиквен десерт с мус от бял шоколад

Последният десерт също имаше своето очарование. Мус от млечен белгийски шоколад с карамел и дюля, върху хрупкава бисквитка, тофи сос и сладолед с дюлева ракия. Особено сладоледа беше доста интересен. Въпреки, че за нас фаворит си остана първият сладолед с киселото мляко.

мус от шоколад с карамел и дюля

Тръгвайки си от Niko'las 0°/360°, си обещахме, че отново ще го посетим, за да опитаме и останалите ястия. Това, което ни хареса най-много е, че храната беше приготвена със страст и любов към кулинарията, имаше замисъл, а презентацията беше чудесна. Ако търсите красиво, модерно и изпитано място, където да опитате фюжън кухня – препоръчваме ви Niko'las 0°/360°.

Kommentare


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page