top of page

Приключението Амстердам


Цветен Амстердам

Екипите на холандския национален отбор са в оранжеви цветове и преди да стъпим в Ниските земи, асоциирахме безпогрешно тази страна с оранжевия цвят. Едно пътуване с влак между Брюксел и Амстердам промени това схващане. Сега цветът, с който асоциираме с Нидерландия е наситено зелено. Точно като полята, които се разкриваха от влака.

Толкова зелено, че чак очите започват да се разтварят пред него.

И ако мислите, че холандските чудеса са малко, то трябва да ви убедим, че зеленото е едва първият намек за тях.

Преди няколко месеца маркирахме накратко няколко мита за Амстердам, след което смело ги развенчахме. Амстердам, обаче е много повече от митовете около него. Амстердам е от онези редки градове, в които може да се влюбиш до такава степен, че сам да забравиш за собственото си значение. На нас ни беше достатъчно само да слезем от влака и да попаднем сред тесните къщички на Амстердам, в неговата почти анимационна атмосфера и любовта стана факт.

Преди да се понесем по улиците на Амстердам и да се изгубим в нетърпението си да се слеем с града, па макар и за кратко, трябва да признаем, че въобще не бяхме подготвени за онова което заварихме. Очаквахме ценното в Амстердам да бъде свободата и липсата на контрол върху определени субстанции. Очаквахме да намерим един сравнително малък квартал с канали и така популярните симпатични къщурки, с които Амстердам е известен, а останалото – просто един обикновен град, който се събужда, работи и се забавлява. Е да, ама не.

Амстердам се оказа изящен във всички нюанси на тази дума и размазващ всички очаквания.

Буквално целият град е изпълнен със симпатичните къщурки, което създава едно усещане за анимационен филм. Нещо толкова различно и нереално, че не бихме могли да го сравним с нищо от естествения свят.

Малките улички, които се спускат като стрели от гаровия площад, ни поведоха между тесните фасади, като умело ни превеждаха през извитите мостове над безбройните канали. Амстердам е велик с първото впечатление, което създава. Всъщност направо размазва. Обзема съзнанието на пътешественика и набързо го вкарва в своя ритъм. Подобно на Париж, умората от пътя престава да има значение, а желанието да се изследват улиците на града надделява над всичко. Нашият начин да усетим градовете, които посещаваме е да кръстосаме улиците им. И ако в повечето случаи това е метод за опознаване и усещане, в Амстердам това се случи повече от естествено.

Желанието ни да бъдем непрекъснато в движение и да усетим повече от тухлите, от каналите и въобще от Амстердам, не ни позволи да спрем.

Само хвърлихме багажа в хотелската ни стая, намираща се на приземния етаж на брега на Амстел и се втурнахме като обезумели по улиците.

На няколко пъти споменахме Амстердам и анимация в едно изречение. Ако никога не сте били там, вероятно ви е трудно да схванете защо използваме такава конструкция. Освен в анимационен филм никъде другаде не сме виждали толкова топли цветове и извити улици, подредени шарени и позитивни детайли.

Ако се разходите около каналите ще се насладите на една нереална атмосфера, която освен в анимационен филм другаде не бихте могли да видите. Всичко е една крачка над реалността и то до такава степен, че човек почти очаква вместо хора да срещне рисувани герои. Вместо такива, обаче срещнахме приветливи и усмихнати лица. Холандците се оказаха много доверчиви, търпеливи и позитивни. Все качества, към които повечето от нас само се стремим.

За холандците тази магия се оказва съвсем естествено отношение и нагласа към света. Още едно малко чудо на Ниските земи.

Ако тук сложим точка и кажем, че това е Амстердам, пак бихме получили един завършен разказ. И все пак Амстердам е много повече от впечатлението на безкрайната разходка. Факт е, че градът те предизвиква да го избродиш, но факт е, че има и много спирки, които да те привлекат за малка почивка.

Било то някой симпатичен бар, където смело да ударите по един Хайнекен или пък някои от многобройните музеи – Ван Гог, Рембранд – със сигурност може да се изгубите и в някое такова място. А пък пивоварната на Хайнекен е преживяване, в което може да изхвърчи половината ден. Националният музей (Rijksmuseum) е съизмерим по мащаби с Лувъра, т.е. огромно и вдъхновяващо пространство. Ако не сте почитатели на изкуството, може да се отдадете на хедонистичните забавления, които Амстердам може да предложи – Red Light District и леки наркотици.

В този смисъл столицата е отлично място за едно ергенско парти, но след като веднъж човек се озове близо до каналите на Амстердам, бързо разбира, че легалността на иначе нелегалните другаде неща е само капка в морето на онова, което наистина е Амстердам. И като стана дума за канали няма как да ги подминем.

Венеция на Севера. Подобни сравнения рядко отговарят на истината. Всички знаем, че Букурещ, макар и известен като Малкия Париж е далеч от френската столица. Обикновено такива определения по-скоро ни карат да подхождаме с предубеждение. И се оказахме прави. Амстердам не заслужава подобно определение, защото то го лишава от собствена идентичност.

И когато човек се разхожда по улиците около каналите, между множеството цветни пространства, разбира, че това изживяване е неповторимо и няма да го срещне никъде другаде освен тази вечер в Амстердам.

Съветваме ви да разграбите града, да съберете с пълния обем на белите си дробове всеки отблясък на амстердамския дух. Обиколете каналите с лодка, не е скъпо и си струва. Влезте в музея на Ван Гог, разходете се из Вонделпарк, карайте колело и се шашнете от централния площад (De Dam). Не забравяйте да се напушите и да позяпате полусъблечените девойки сред светлината на червените фенери. Амстердам е магия, в която всеки намира аспект, отговарящ на неговите търсения… и после иска да се върне обратно.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page