top of page

Най-вкусният козунак


Преди две години правихме козунак. Въпреки, че ни се получи визуално, нещо не беше както трябва. Решихме, че тази година повече ще прочетем тук там, ще питаме майстори и ще опитаме тази година отново. Е, сега ни се получиха най-вкусните, най-меките, най-красивите козунаци на конци. Истината е, че всяка част от козунаците е от значение. Има някои тънкоски, които ние записахме и сега ще споделим с вас. Тънкости на перфектния козунак

 1. Всички продукти за козунака трябва да са на стайна температура (освен маята). Оставете ги извън хладилника за два часа преди да започнете да месите.

 2. Използвайте пресни яйца. Непосредствено преди да започнете да месите, те трябва да са леко затоплени. Аз ги сложих в една купа и я напълних с топла вода от чешмата. На няколко пъти я сменях. 5те от 6те яйца се затоплят, останалото 1 е за намазване и не е нужно.

 3. Използвайте два вида мазнина – животинска и растителна. За предпочитане е да са свинска мас и олио, защото козунаците стават най-вкусни така, но може да използвате и масло.

 4. Маята е от много голямо значение. Ако използвате кубче жива мая, купете си само и единствено тази марка. Ако няма такава в магазина, може да опитате и с друга, но не може да гарантираме, че ще се получи както при нас.

 1. Брашното трябва да бъде силно, богато на глутен. Задължително вижте съдържанието на белтъци на опаковката. Трябва то да бъде над 11 гр. Силно препоръчваме брашното за баници на София Мел – там има над 13 гр.

 2. Освободете си достатъчно място за месене на тестото. Задължително трябва да го блъснете по повърхността 100 пъти.

 3. Втасването е най-важната част. Нашият съвет е да включите фурната два часа преди да започнете да месите. Нека тя работи за 10-15 минутки. Изключете я после и я оставете затворена. Нека да си стои топла. След като омесите тестото го покрийте с кърпа и го приберете в изключената фурна и затворете вратичката й. За времето, което е минало тя трябва да е съвсем леко затоплена (в никакъв случай гореща) и така ще свърши перфектна работа за втасване на козунаците.

 4. Целия процес по приготвяне на козунаците трае 4-5 часа. Първото месене е с продължителност около 50 минути, а второто е около 15 минути.

 5. Задължително разтягайте и дърпайте тестото докато го месите. Това е тайната на конците. Колкото повече го дърпате и разпъвате, толкова по-пухкав козунак на конци ще стане.

 6. От количеството, което сме направили, излизат 4 козунака. Ние ползвахме правоъгълни форми за кекс. Продават се в магазините за левче, може да купите еднократи. Много е важно да не ги пълните прекалено плътно, защото при печене козунаците ще се надуят още и може да излязат от формата.

 7. По време на печенето е важно да ги наблюдавате. Ако започнат да потъмняват отгоре, сложете по един лист фолио, за да имат достатъчно време да се изпекат отвътре, а отвън да останат златисти. Ние направихме следното: пекохме ги 15 минути без фолио, след което съвсем внимателно сложихме отгоре по един лист, пекохме още 25 минути така и накрая махнахме фолиото и ги оставихме да получат достатъчно златист загар за още 10 минути (това е ориентировъчно време, зависи от печката).

Необходими продукти: 6 яйца (5 за месенето и едно за намазване)

120 гр. мас (разтопена)

олио (за измесване и оформяне)

1 кг. брашно за баници на София Мел + още малко за доизмесване (около 200 гр.)

кубче мая (42 гр.)

300 мл. прясно мляко

270 гр. захар + още 1 с. л. за активиране на маята

1 есенция ванилия или 4 бр. пакетчета ванилии

кора от 1 лимон

кора от половин портокал

филирани бадеми или орехи за поръсване

перлена захар за поръсване (как се прави, по-долу ще опиша)

продукти за плънката по желание: локум, стафиди, орехи, шоколад, сладко от зелени смокини и др.

1. Следвайте инструкцийте по-горе и оставете продуктите извън хладилника за два часа по-рано. Пресейте и брашното преди да започнете.

2. Затоплете прясното мляко на микровълнова или на котлон съвсем за малко, колкото да стане една идея по-топло от стайната температура, но в никакъв случай горещо.

3. В средно голяма купа сложете прясното мляко, бучката мая, 1 с. л. захар и 6 с. л. от предвиденото брашно. Разбъркайте с тел добре, докато се смесят всички продукти. Покрийте с кърпа и сложете за 10 минути в изключената затоплена фурна, за да шупне.

4. В дълбока купа, в която ще месите, чукнете затоплените яйца. Добавете цялата захар и разбъркайте добре с тел. Добавете шупналата мая при яйцата.

5. Започнете да бъркате с телта и постепенно добавяйте от брашното и от маста. Изсипете и коричките, заедно с ваниловата есенция. Продължавайте да добавяте от брашното и маста до приключване на продуктите

дърпане на тестото

6. До този момент трябва да се е образувало меко тесто. Започнете да го месите, като намажете плота и ръцете си с олио.

7. Тестото трябва да е меко и да не лепи. Слагате от време на време олио на ръцете и продължавате да разтягате и дърпате тестото. Колкото повече го дърпате, толкова повече конци ще имате. Бийте го по плота поне 100 пъти. Ние месихме около 40 минути.

8. Сложете готовото тесто в дълбока намазнена купа и я завийте с кърпа. Приберете го във фурната и го оставете така, без да отваряте вратичката за час.

втасало тесто

9. Тестото трябва да се надигнало. Време е за второто месене, пак по същата процедура, но този път по-кратко. Около 15тина минути.

10. Повторете втасването за още час по същата процедура.

11. Време е за оформяне на козунаците. Ние разделихме тестото на 4 топки. Всяка една разделихме на още по 3.

подготовка за козунаците

12. От всяка малка топка правим фитил и го разпъваме, за да напълним с плънка по избор, след което завиваме и сплитаме на плитка. В интернет има множество клипчета как точно да го направим, затова и решихме тази част да не я поясняваме.

13. Във формите поставяме хартия за печене и местим готовите плитки.

оформяне на козунаците точно преди печене

14. Включваме фурната на 150 градуса, за да загрява. Ако фурната ви събира 2 форми, трябва да оставите останалите два козунака, които ще печете по-късно, далече от фурната. Нека бъдат в друга стая, която е по-хладна. Другите два козунака, които ще печем първи, трябва да бъдат оставени да втасват върху включената фурна, завити с кърпа.

козунаци

15. След час намажете с яйце козунаците, които ще печете първи. Отгоре поръсете с перлена захар, филирани бадеми или орехи.

Как да си направим перлена захар?

перлена захар, интернет

За да получите ефекта от перлена захар трябва да смесите 3 с. л. захар с една с. л. брашно и 1 с. л. вода. Размесвате с пръсти, за да се получат топченца и оставяте сместа върху хартия, за да изсъхне. След 15-30 минути захарта ще се е втвърдила и с нея ще може да поръсите козунаците.

16. Печете ги по схемата, описана в началото на статията на 150 градуса, като всичко зависи от вашата фурна. Хубаво е да ги наблюдавате постоянно. Проверете дали са готови с помощта на клечка за зъби – трябва да е суха.

козунак на конци
готови козунаци
козунак с шоколад
козунак с орехи
готов козунак на конци

Тази рецепта е възможно най-пълната и най-точната, която можахме да опишем. Ако спазите всички стъпки, със сигурност ще ви се получи наистина уникално вкусен козунак на много конци! Успех!

Comments


Последвайте ни
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page