top of page

Кодрит кадир или арабски крем карамел


кодрид кодир

Кодрит кадирът е арабският вариант на така обичания крем карамел. Ако мислите, че е трудно да направите крем карамел без шупли и не винаги ви се получава, ние можем да ви дадем някои насоки за приготвяне на перфектен крем 1. Млякото и яйцата трябва да са на стайна температура. 2. В бъркането е истината – трябва да бъркате много и продължително. Задължително с тел, а не с миксер! 3. Трябва да печете на умерена фурна (180 градуса) и да наблюдавате водата да не загрява, а да доливате от време на време по малко студена. 4. Задължително изчакайте крем карамелът да изстине напълно преди да го извадите. И ще повторим отново последното – задължително трябва да е напълно изстинал, за да се получи перфектно! Необходими продукти: За крем карамела: 1/3 ч. ч. захар 5 яйца 1 ч. ч. захар 2 бр. Ванилия 800 мл. прясно мляко За кексовата част: 1 яйце остатъка от кутията прясно мляко ½ ч. ч. захар 1 ч. ч. брашно ½ ч. ч. олио 2-3 с. л. какао 1 ч. л. бакпулвер 1. Слагате захарта във формата за печене и оставяте в силно загрята фурна докато се разтопи и се превърне в карамел. Внимавате да не изгори.

крем карамел

2. През това време правите сместа за крем карамела. Смесвате яйцата, захарта и ванилиите и започвате да бъркате продължително (около 6-7 минути). След това добавяте постепенно млякото, като продължавате с бъркането. 3. За кексовата част смесете яйцето, захарта, олиото, млякото и ванилиите. Разбъркайте добре. Пресейте брашното и го смесете с какаото и бакпулвера. Изсипете го в течната смес и разбъркайте хубаво. 4. След като карамела във формата е изтинал малко (около 5 мин.) изсипете крем карамела вътре. След това добавете и кексовата смес, като внимавате да покриете навсякъде. Тя ще потъне, но не трябва да ви притеснява това – докато се пече ще изплува отгоре.

кодрид кадир

5. Поставете формата в друга тава, в която налейте студена вода до покриване на половина от формата. 6. Печете на 180 градуса около 50-55 минути. Задължително наблюдавайте водата да не завира. 7. След като е готов Кодрит кадирът не го вадете веднага от фурната. Изключете я и отворете вратичката. Изчакайте 5-10 минути и след това го извадете.

кодрид кадир

8. Оставете да се охлади напълно, като препоръчително е да изчакате една нощ. 9. Внимателно го обърнете в чиния. Ако имате късмет и сте спазили всички инструкции трябва да се е получил перфектно.

кодрид кадир

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page