top of page

Как да се справим с извънредното положение


Pixabay

В последните дни ситуацията с COVID-19 стана доста усложнени. Правителството обяви извънредно положение и всички заведения, барове и дискотеки затвориха врати. В тези времена ние от lpk1tchen решихме да помогнем на всички с някои съвети как и какво да хапваме, докато сме вкъщи, за да се държим здрави както психически, така и физически.

1. Пийте вода!

пийте вода, Unsplash

Най-вероятно това сте го чували доста, но е от особено значение да се държим хидратирани. Водата има свойството да премахва токсините от тялото ни. Така имунната ни система ще бъде по-здрава, а и се смята, че водата подпомага доброто ни настроение.

Избягвайте:

Безалкохолни напитки, сокове, подсладени напитки, енергийни напитки

Избирайте:

Вода, вода с лимон, чай, газирана вода, кафе (но не в огромни количества)

2. Заредете се с плодове и зеленчуци.

заредете се с пресни продове и зеленчуци, unspash

Тъй като предстоят доста дни, в които ще ни се наложи да си стоим вкъщи, съветваме ви вместо тоалетна хартия, брашно и макарони, да се заредите с повече плодове и зеленчуци. Освен много витамини, плодовете са чудесен еквивалент на вредните вафли и сладки, тъй като засищат повече. Вземете си любимите плодове, изберете пресни зеленчуци и вкусни салати. Направете си смути. Добър вариант е да експериментирате и да приготвите домашна лимонада за екстра доза витамин C. Не забравяйте да измивате добре всички плодове и зеленчуци, които купувате!

Избягвайте:

Готови сокове, захаросани плодове

Избирайте:

Свежи портокали, грейпфрути, банани, ягоди, свежи чушки (в сладката жълта чушки се съдържа цели 183 мл. витамин C на 100 гр.!), домати, краставици, салати, спанак, моркови…

3. Експериментирайте с различни продукти, творете в кухнята!

Експериментирайте, Usplash

Вместо да се забивате пред компютъра или да изгледате целия Netflix, съветваме ви да отделите време и на уменията ви в кухнята. Имате достатъчно време, за да експериментирате с различни продукти, да направите онази рецепта, която отлагате, защото си мислите, че никога няма да я докарате както на снимката… В нашия сайт може да откриете много предложения, но и в интернет има какви ли не идеи, стига да сте достатъчно смели. Избягвайте: Полуготовите храни, прекалено много мазнина, постоянното пържене, ядене САМО на въглехидрати (паста, хляб…), еднообразното готвене, замразените зеленчуци

Избирайте:

Свежи продукти, не много мазно месо, най-различни риби, пълнозърнестите храни, яйца, млечни продукти, по-здравословни методи на готвене, като например печенето или варенето, бъдете експериментатори.

4. Избягвайте чипсовете, сладките неща и излишните калории.

вредна храна, Unsplash

Отново нещо, което сте чували. Важно е да отбележим, че стоейки си вкъщи най-вероятно ще намалим движението си доста. Фитнесите и спортните зали не работят и ни остават само домашните упражнения. Няма как да спрете изцяло всичко вредно, но помислете предварително дали има смисъл да се тъпчете с този чипс…

Избягвайте:

Голямо количество на чипсовете, пакетираните сладки неща, торти, пържени храни

Избирайте: Дори да ви се яде нещо вредно, не прекалявайте, а си отделете количество, което смятате да изядете и не си добавяйте повече! Направете си домашни сладки и десерти, като замените бялото брашно с пълнозърнесто или захарта с мед. Яжте повече плодове и не мислете какво още да погълнете, докато минавате покрай хладилника за десети път. Яжте в малки количества и сурови ядки, вместо чипс.

5. Не прекалявайте с доставката на храна…

доставка на пица е готино, но не всеки ден, Unsplash

Това вече зависи от всеки човек, но да изкарате цял месец на доставка на храна не мислим, че би се отразило добре на джоба ви. Все пак приготвянето на храна изисква време и горене на калории, а поръчката на храна не ви коства нищо. Така стимулирате и движението, а след месец ще се чувствате добре, защото не сте си дали цялата заплата за поръчване на храна.

Избягвайте: Поръчването на храна всеки ден, особено на такава, която можете дори и с малко усилие да си приготвите. Салатите са най-лесното нещо за приготвяне. Не виждаме смисъл да си поръчвате например зелена салата с риба тон, като ще ви отнеме само около 10 минути, за да я приготвите.

Избирайте: Супите са много лесни за приготвяне в домашни условия и не костват много усилия. Яйцата също ги определяме като ястие, което всеки може да приготви. Пиците дори и да са по-сложни, в магазините продават готово тесто. Необходимо е само да сложите желаните продукти и да я изпечете. И все пак не смятаме, че доставките са толкова лошо нещо. Дори ние самите се възползваме понякога, но със сигурност не сме привърженици на всекидневното използване на тази услуга.

6. Пазете здравето си при пазаруване!

мийте плодовете и зеленчуците преди ядене, Unsplash

Избягвайте близкия контакт с хора, влизайте според указаните инструкции в магазините, използвайте маски и дезинфектант и си мийте ръцете редовно.

Избягвайте:

Да ядете плодове и зеленчуци, които не сте измили. Да разтоварвате торбите от магазина, без да сте си измили ръцете предварително. Да пипате дръжки на врати и след това лицето си, както и да избягвате голямо струпване на хора на едно място.

Избирайте:

Да се съобразявате с условията и да спазвате правилата. Да не се презапасявате с ненужни продукти, както и да не правите излишни покупки на храни в големи количества, които няма да успеете да изядете преди да се развалят.

7. Поддържайте тонус, правете си кратки разходки навън и спазвайте правилата!

правете си разходки, unsplash

Важно е да правите ежедневно упражнения. Все още не сме под карантина и може да излизаме свободно. Разхождайте се ежедневно, като избягвате близък контакт с хора и спазвате всички изисквания. Дори и кратка разходка на свеж въздух би се отразила благополучно на настроението и тонуса.

Избягвайте: Прекалено излежаване, никакво движение, еднообразни занимания

Избирайте: Повече движение, дори и вкъщи. Чудесно време е за пролетно почистване на дома. Правете най-разнообразни неща всеки ден, като си поставяте цели. Правете загряващи упражнения, за да не се схващате. Проветрявайте редовно и сменяйте спалното бельо по-често от обикновено.

Бъдете социално отговорни и спазвайте стриктно правилата, наложени в условията на извънредно положение. Не забравяйте, че освен за себе си, сме отговорни и за хората около нас.

тоалетна хартия, unsplash

И за финал - не купувайте тоалетна хартия в промишлени количества! Бъдете разумни! :)

Commentaires


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page