top of page

Любимо място в Еленския балкан


Чонтовата къща в с. Руховци

Наскоро предприехме една обиколка из Еленския балкан, ходихме и до Търново, Шипка, Боженци и така по подбалканския път към София. Беше много приятна екскурзия, защото се насладихме на най-хубавото пролетно време, в което всичко беше зелено и невероятно красиво. Препоръчваме ви да направите такава обиколка, защото в България има места, които си заслужават.

боженци

Боженци е едно от тези места, които със сигурност ще усетите като изключително спокойно и уютно. Въпреки, че има много туристи, особено чуждестранни, мястото е успяло да съхрани своя дух, а къщите са невероятно красиви.

село Руховци

Но не Боженци е поводът на днешната ни статия. Ще говорим за село Руховци и едно страхотно местенце за настаняване, за което са ни говорили много отдавна, но чак сега имахме възможност да посетим.

Чонтовата къща

Село Руховци се намира в близост до град Елена. Пътят до там не е лош, а красивият Балкан наоколо ще ви държи вниманието през цялото пътуване. Ние посетихме Чонтовата къща, за която собствениците са се погрижили да изглежда точно както едно време – възрожденски стил, с лек хавайски привкус. Да, прочетохте добре, хавайски привкус. Дъщерята на собствениците живее в Хавай и в цялата къща може да се видят някои интересни хавайски нотки.

къщата отвън

Къщата е много чиста и подредена, а всяка спална има и собствена баня с тоалетна. В преддверието може да посвирите на пианото, да пробвате някои от маскените костюми в гардероба или просто да си поседнете на диванчетата.

преддверието
преддверието
спалня

Къщата има трапезария с камина и места за празнуване на голяма компания. В кухнята може да сготвите, но ако не ви се занимава със сигурност Роси (собственичката) с радост ще ви сготви уникално вкусни ястия по предварителна заявка.

масата до камината

Дворът е много добре поддържан, има много красиви цветя и през лятото може да се насладите на басейна. В прохладните вечери има и външна част за сядане, където на пещта може да се готвят най-различни вкусотии.

басейн за през лятото
лятно място за настаняване с пещ

Настанявайки се в къщата, Роси ни посрещна с най-вкусното кафе, което сме пили (тайна хавайска рецепта) и домашен козунак. Това е практика с всички гости, за да могат да си починат от пътя.

кафе и козунак за добре дошли

Тъй като празнувахме рожден ден там, ние бяхме поръчали предварително Роси да ни сготви. Всичко, което сготви беше от вкусно по-вкусно, а на сутринта в трапезарията ни чакаше една купа с най-вкусните мекици, които сме опитвали. В тяхната компания открихме сирене от Елена, домашно сладко от вишни и дюли и отново ароматното кафе.

вечерята от Роси
Десертът
закуската

Роси и нейният мъж Стоян по никакъв начин не ни се натрапиха. През цялото време имахме свобода да правим каквото пожелаем. В трапезарията имаше и колони и албум с дискове с различна музика, така че дори и да сте си забравили озвучение със сигурност ще намерите такова там.

градината

В близост до Руховци може да се разходите и до красивия водопад Христовски. Ако сте решили да останете за повече време може да се разходите и до съседните села, а посещение на град Елена е задължително, тъй като градчето е много живописно, а и може да си купете чудесно сирене, кашкавал и еленски бут. Препоръчваме да посетите и избата в село Марян, където ще опитате много добро вино. Ние си купихме няколко бутилки.

люлка в двора

Дали сте решили да се съберете с голяма компания, или в малък кръг, Чонтовата къща е чудесно място за настаняване в Еленския балкан на прилични цени. Ние останахме много доволни и със сигурност ще я посетим отново съвсем скоро!

Kommentare


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page