top of page

Пълнозърнеста баница с домашни кори


пълнозърнеста баница

Едва ли има по-българско ястие от баницата. Може би най-известният символ на националната ни кухня. Такива мощни символи на националното не се изчерпват само със завършения вид на ястието, ами се простират от подготовката, през процеса на приготвяне до консумацията. Днешният свят, обаче ни е направил малко разглезени. Многобройните видове готови кори съкращават процеса на приготвяне и лишават баницата от най-важната й част – месенето и разточването на корите.

Дори баба ми, която можеше да разточи топка тесто до гладка кора с дебелината на оризова хартия и то за по-малко от минута, се отказа от този процес, след появата на първите готови кори по витрините.

Е, ние от lpkiTchen решихме да възкресим баницата и да я приготвим по старомодния начин. И то не каква да е баница, а вита и от пълнозърнесто брашно.

Необходими продукти: 400 гр. пълнозърнесто брашно 150 мл. вода 1 с.л. оцет сол 4 яйца 200 гр. сирене 100 гр. масло

пълнозърнеста баница

1. В купа смесете брашното, оцета, водата и солта. Объркайте добре и започнете да месите до получаване на гладко тесто. 2. Прехвърлете готовото тесто в друга купа и го намажете обилно с олио. 3. Захлупете купата с кърпа и оставете да почива около 30 минути. 4. През това време направете плънката за баницата. Разбийте яйцата и натрошете сиренето вътре.

приготвяне на пълнозърнеста баница

5. Намазнете плот или маса и разделете тестото на малки топки. При нас излязоха 6, но зависи от големината

6. Започнете да точите една от топките до тънка, почти прозрачна кора. 7. Сложете няколко парченца масло и няколко лъжици от плънката по цялата кора.

8. Започнете да навивате кората на руло. 9. В намазнена тавичка ( 28см.) сложете готовото руло, като го навиете на кръг и всяко следващо завивате около него.

навиване на баницата

10. След като повторите процедурата с всички топки тесто, сложете още малко масло върху готовата баница и я оставете да почива още 30 минути. 11. Загрейте фурна на 180 градуса с вентилатор или на 200 без и сложете баницата. 12. Печете я около 20 минути, щом се позапече отгоре я извадете и я напръскайте обилно със студена вода.

пълнозърнеста баница

13. След като е готова я извадете и сложете кърпа отгоре. 14. Сервирайте я топла.

Резултатът се задържа в цялостта си само за снимките и изчезна по-бързо от националния отбор на Германия на Световното.

Докато хапвахме тази вкусотия по лицата ни се появиха глупавите усмивки на задоволството от приготвянето на нещо без помощта на полуготови продукти. И макар времето, което да отделихме, да не бе малко, уверяваме ви – струваше си.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page