top of page

Когато съдбата ти даде калкан, направи си супа от него


Мястото на рибата е във водата

Предимството на морските корени, освен в сигурната лятна почивка, е и в количествата прясна риба. Благодарение на морския произход на част от екипа, хладилникът ни се превърна внезапно в жилище на една торба живи раци, дузина рибоци и един калкан, нарязан на приятни парчета. Е, как да не преяде човек в такава обстановка. Пък може и да поекспериментира с уменията си в кухнята, вместо да пържи риба в несвяст, каквато е обичайната практика.

В името на експеримента се впуснахме в сложната и капитанска задача да направим рибена чорба. Няма да крием, че възможността да погъделичкаме гордостта си и да приготвим толкова типично черноморско ястие под Витоша, ни се стори прекалено добра, за да я изпуснем.

Разбира се, не използвахме целия калкан. За рибената чорба са необходими само главата и перките. Ако не сте прекелено ларж... Да не забравяме, че цената за килограм от дънната риба е над 30 лв. Ние изпържихме останалата част от рибата и не съжаляваме. Резултатът може да видете на приложената снимка:

Перфектен цвят.

Необходими продукти:

Риба - Ние използвахме калкан и добавихме малко сьомга. Може да опитате и със скумрия. Важно е да уточним, че за вкусен резултат е за предпочитане рибата да бъде прясна.

1 глава лук

2 моркова

2 скилидки чесън

Магданоз

Девисил

Целина – Използвахме суха.

2 картофа – Различните рецепти за рибена чорба често пропускат картофите. Вие не го правете. Те обогатяват допълнително вкуса и придават повече плътност.

Сол

Черен пипер

Бял пипер

Зехтин – Да. Предпочитаме зехтин.

Първото, което трябва да направите, за да сготвите рибена чорба, е да се въоръжите с търпение и да притъпите сетивата си. Необходими ще бъдат, освен очевидната риба, също целина, моркови, лук, девисил, картофи и чесън. Запретнете ръкави и сварете рибата. Не е нужно повече от 10 минути да я държите на огъня, само колкото месото да стане податливо на отсраняване от костите. Имайте, предвид, че количеството, което сте приготвили ще намалее драстично след обезкостяването. Освен предвидените части на калкана, ние добавихме още около 300 гр. месо.

Може да използвате и месото на друга риба, а също да комбинирате. В повечето големи хранителни вериги продават директно комплекти за рибена чорба. На тях, обаче, също ще им бъде нужно обезкостяване. Бъдете предупредени, този процес, не е толкова приятен. Представете си добра купчина полусварени рибени парчета, на които внимателно трябва да отсеете месото.

Предизвикателството на рибената чорба е именно в това, обезкостяването на рибата. Действието не е изпълнено със сложност, по-скоро е неприятно и малко досадно, но пък ние обичаме такива предизвикателства.

Процесът на готвене.

Интернет предложи няколко алтернативни варианта, които би следвало да улеснят процеса. Единият включваше използването на марля, която да обгърне рибата и да не позволи на костите да се изпълзнат при остатъка от супата. На нас, обаче, ни се стори, че марля в супата няма да доведе до положителен резултат, затова подходихме консервативно. Обезкостихме я по старомодния начин, който включва усилия.

В този момент трудно си предстаяхме, че ще излезе нещо вкусно. Вие, обаче, не спирайте да четете, защото резултатът си заслужава.

Когато сте готови и сте отделили месото от костите, започнете втория етап на готвене. Задушете в предварително нагорещен зехтин, нарязан на ситно лук, добавете морковите и чесъна. След като омекнат, ги сложете в тенджерата при обезкостената риба и сипете вода. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете към останалите неща. Включете котлона на максимална температура и изчакайте супата да заври. Намалете до умерено, добавете девисил, целина, поръсете със сол, черен и бял пипер. Оставете рибената супа на огъня до готовност. В края на този процес нарежете на ситно магданоз и го прибавете в супата, за да завършите вида й. Поднесете я с кръгчета нарязани лимони и Бургаско пиво. Препоръчително. В бързината ние открихме само Пиринско.

Перфектна комбинация

Пътуването и храната са приятно занимание. Fine living. Но понякога е също толкова прескрасно храната сама да измине пътя към теб. Да приготвиш нещо не толкова характерно за родното ти място, в уютната домашна обстановка, като използваш пресни продукти. Рибената чорба изигра своята роля, накара ни да се размечтаем за кея на Бургас и да побързаме към Черноморието.

Ако пък вие в момента сте там, разгледайте нашата статия за хубавите места на Бургас.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page