top of page

High-tech kitchen


Ретро-футуризъм; https://www.flickr.com/photos/joebehr/5053061202

Късното гледане на Black Mirror насели въображението ни с кучета-роботи и изкривени реалности, подчинени на технологичния процес. Вместо обаче да изпаднем в очевидна параноя и страх от усилващото се влияние на технологията върху нашия живот, ние смело се размечтахме.

За добро или лошо вече живеем в бъдещето на дигиталната ера. Технологията се е настанила спокойно в нашия живот, а ние нямаме намерение да я гоним.

Докато гледаме тънкия, изкривен дисплей на нашия телевизор smart-машините се промъкват в кухнята. Тъй като ние държим да бъдем в крак с времето и дори една крачка напред, ви представяме 5 smart устройства. Te ще изритат вашата кухня от постсоциалистическото й убежище и ще я изстрелят право в космоса на дигиталната епоха.

1. Умният хладилник

http://www.samsung.com/uk/refrigerators/family-hub/

Smart хладилник не е съвсем нова технология, но Samsung ще опитат да я изведат на едно различно ниво.

Новият Samsung Family Hub ще бъде нещо повече от съхранител на храна. Окомплектован със smart screen и пълен с различни приложения, той превръща кухнята в център на дома.

Мобилно приложение, позволява дистанционно да споделяте фотографии и да оставяте бележки, осъществявайки постоянна връзка с останалите членове на домакинството. Samsung Family Hub има и музикална функция, която може да озвучи дома с музика. Достатъчно е само да стартирате Spotify от менюто на интерактивния екран. Естествено, Screen share функцията е включена, като тя дава възможност да не изпускате любимите си телевизонни сериали и филми, докато сте в кухнята. Хладилникът разполага и с три камери, които представят пълна картина на съдържението вътре. Чрез тях може да проверите как върви ситуацията с бирата в хладилника още преди да сте се прибрали в къщи. LG също пускат на пазара подобен уред, който отново включва екран и панаромна камера. Хубаво е когато технологията се грижи бирата да не свърши.

2. GeniCan

https://www.genican.com/

Вече сме виждали кошчета за боклук, които отварят автоматично капака си, когато ръката ви е близо. Малко магия. GeniCan, обаче може да направи вашето кошче, доста по-интелигентно от това. Малкото устройство е предназначено след разопаковане да бъде оставено директно сред боклука. Сигурно се питате какво точно предназначение има. То сканира баркода на изхвърлените от вас продукти и ги добавя в списъка ви за пазаруване. GeniCan разпознава също и глас, така че не губете надежда, ако върху по-голямата част от боклука ви няма баркод.

3. SmartPlate

https://www.getsmartplate.com/

Ако сте от хората, които следят количеството приети калории и имате една дузина приложения и кантари, чрез които правите това, то SmartPlate ще ви зарадва.

Представете си high-tech чиния, която наблюдава храненето ви.

SmartPlate е оборудвана с три мини камери и сензор за тегло, които следят ястията поднесени вътре. Ако сервирате прекалено много, SmartPlate ще ви предупреди. Най-готината част е приложението, което автоматично се синхронизира с чинията и прави подробен анализ на менюто ви. Алтернативно може да се снабдите с Hapifork. Умна вилица, която не ви позволява да ядете твърде бързо и така подпомага правилното храносмилане.

4. Eggminder

https://quirky.com/

Хитра поставка за яйца, която позволява да следите количеството и качеството на яйцата във вашия хладилник. Отново мобилно приложение свързано с поставката, доставя необходимата информацият директно на вашия смартфон. Eggminder е снабден със сензори, които следят качеството на черупката и предупреждават, когато яйцата са прекалено стари.

5. Mellow

https://www.cookmellow.com/

Су вид технологията на приготвяне на храна става все по-популярна. Ако не сте запознати, су вид е контролирано нискотемпературно готвене под вакуум. Иначе казано храната, която искате да приготвите се поставя във вакуумирани найлонови торбички и се готви бавно на пара или водна баня на ниска температура.

Су вид готвене; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%A4r%C3%A4n_niska_sirkulaattori_sous_vide.jpg

Mellow е уред за дистанционно готвене, предназначен именно за су вид. Устройството съхранява храна на хладилна температура, докато не решите, че е време за готвене. Задавате настройки през мобилно приложение и храната е сготвена, когато се приберете. Подобно на June oven, умната печка за дистанционно готвено, Mellow позволява да сте смарт, но добавя фенси елемент.

 

Тук представихме малка част от технологичните нововъдения, които създават кухните на бъдещето. Прогресията започната от фритюрника до мултикуукъра продължава напред, смело в света на дигиталното.

Гледайте; https://www.flickr.com/photos/59087292@N07/6855050673

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page