top of page

Гърция през пет мезета за бира


Егея; https://pixabay.com

Лятото препуска безмилостно към нас още от средата на Април. Дълбоките снегове, удавили в себе си много бутилки вино, са обект на миналото. Сега е време за бира и географски атлас, с който да планираме отпуската.

Предвидимият избор тук е Гърция и в това няма нищо лошо. Тя не е чужда на българина. Отдавна сме превзели тяхното море, пък и то си е наше, ни нашепва гордостта. А и спускане към гръцкия бряг ни примамва с бира, узо и вкусна храна.

Ако вече сте се запътили на там, ви представяме нашите любими пет мезата, които да предизвикат желанието ви за бира и слънце.

1. Tomatokeftedes

Санторини и църквите; https://www.maxpixel.net

Рецептата за тези доматени кюфтета идва от Санторини, но е разпространена в цяла Гърция. Това е страхотно мезе, което върви отлично с бира и узо в компанията на горещото следобедно слънце. Ако искате да пренесете това удоволствие и във вашия дом, ви представяме и рецептата за тях.

Готови доматени кюфтетат; https://commons.wikimedia.org

Необходими продукти:

5 домата

100 гр. Фета

1 глава лук

​Брашно (около половин ч.ч.)

Сода за хляб – 1 ч.л.

Сол и черен пипер

Всички обичаме домати; https://pixabay.com

Обелете доматите, премахнете семките и ги нарежете на кубчета. Поставете ги в решето и поръсете със сол. Оставете ги да се отърват от излишната вода за около половин час. През това време нарежете на ситно лука и натрошете сиренето. В голяма купа смесете лука и отцедените домати, след което добавете подправки и натрошената фета. Разбъркайте добре. В отделна купа смесете брашното със содата за хляб. Добавете тази смес към доматената. Погрижете се да стане хомогенна, след което оформете кюфтета. Приберете ги в хладилника за 30 минути, след което ги изпържете в зехтин (предварително загрят). Отцедете ги върху кухненска хартия. Кюфтетата са готови за консумация. Наздраве!

2. Гръцка салата от раци

Пресен улов; https://pixabay.com

Представете си дългата крайбрежна алея на Солун, оживените заведния и тихият плисък на морето. За безмълвния наблюдател изглежда сякаш град и море са се сляли.

Егея е толкова близо до живота на гърците, че няма нищо чудно в присъствието на морски деликатеси в тяхната кухня.

Гръцката салата от раци е отличен пример. Трудното, ако искате да я направите във вашата кухня, е да намерите месо от раци. Най-достъпният вариант е да използвате такова от консерва. Разбира се, може да го замените и със сурими (рулца от раци), ако нямате против имитиращите продукти. Нарежете месото на малки парчета и го смесете в купа заедно с нарязан на ситно лук, лимонов сок, зехтин, магданоз и морска сол. Към тази комбинация добавете майонеза и разбъркайте, докато не получите хомогенна смес. Приберете салатата в хладилника, за да преспи и я хапнете на следващия ден.

3. Пържена хамсия

Хамсия готова за обработка; https://pixabay.com

Ако по Черноморието намираме цацата за отличен приятел на бирата, то в Гърция лесно можем да пренасочим интереса си към хамсията. Разбира се, в Черно море също ще намерим хамсия, но гръцката традиция налага определен стандарт в готвенето й. Гърците грижливо махат главата, вътрешностите и средната кост. Рибата се разделя на две като се запазва връзка само в областта на опашката. Предизвикайте се да приготвите хамсия вкъщи по този начин. Макар и далеч от средиземноморския бряг, поднесете си хамсия преди някой мач от предстоящото Световно първенство. Вкусът й ще ви направи толкова ларж, че ще бъдете готови да сложите пет лева на Англия, макар и всички да знаем, че ще стегнат багажа още в групите.

4. Пържени калмари

Калмарчета; https://pixabay.com

Е, ясно е, калмарите са сред най-популярните гръцки ястия и в този смисъл няма как да ги изпуснем и тук. Ще ги намерите във всеки гръцки ресторант, който посетите. Все още не съм срещнал човек, който да ги е опитал и да не е останал очарован.

Ако не сте пробвали калмари, не се стеснявайте и не мислете, че онова в чинията ви е малкият брат на Ктхулу.

Поръсете ги с лимон и добавете една гръцка салата, за да завършите формулата на перфектното лято.

Пресни калмари; https://pixabay.com

Приготвянето им вкъщи е известно предизвикателство, но такова, от което ние не се плашим. Във всяка голяма верига може да намерите калмари на шайби, които е достатъчно само да изпържите, след което да си сипете бира. Полуготовата храна не е наша страст, затова препоръчваме да се снабдите с няколко цели калмара (пет са напълно достатъчно).

Храната се суши; https://pixabay.com

Играта започва с премахване на главата от тялото. Хванете с една ръка тубата, а с другата главата и леко завъртане ще раздели частите. Пипалата се ядат, затова ги отделете от главата. Време е да обработите тубата. Необходимо е да обелите външната мембрана. Тя е тънка, но се бели сравнително лесно. Може да прокарате острие по нея, за да я нацепите, ако изпитвате затруднения. По-сложно е изваждането на роговата пластина, която се крие в стената на тубата. Ще я напипате в тесния край на тялото, този който до преди малко е бил близо до главата. Роговата пластина е дълга прозрачна „кост“, която въображението би сравнило с тънко стъклено острие. Бъдете прецизни и внимателни, докато я изтегляте от тялото. Една препоръка – преди да започнете да обработвате тубите, ги залейте с гореща вода и оставете за малко. Така ще ги направите по-податливи на предстоящите процеси. След като сте готови, нарежете тубата на шайби с дебелина около 2 см и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте олио в тигана (може да използвате и фритюрник), оваляйте шайбите и пипалата в брашно. Пържете ги докато не придобият златист цвят. Не забравяйте да ги поставите върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. После си сипете бира.

5. Kolokythokeftedes

Любимите ни тиквички; https://www.maxpixel.net/

Кюфтетата от тиквички са удоволствие сами по себе си и дори не им е необходима бира, за да изпитате това. Не се плашате от дългата дума с прекалено много съгласни, неприлично близо едно до друга. Поръчвайте смело и ще ви ги донесят с Дзадзики. Лятото е перфектното време да ги приготвите у дома и хапнете между пътуванията. Настържете тиквичките и ги смесете в голяма купа заедно със сирене фета, риган, магданоз и копър. Не забравяйте да отцедите добре настърганите тиквички. Добавете брашно и яйца. Поръсете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте упорито сместа. Когато е готова, направете от нея топчета със средна големина и пържете, докато не придобият кафяво-златист цвят. Ако искате да ги направите завършени, пригответе и дзадзики. За целта намачкайте чесън в хаванче, нарежете копър и настържете краставица на ситно. Смесете ги с цедено кисело мляко, препоръчително овче. Добавете, зехтин, лимонов сок (може и оцет) и сол и сервирайте.

Продукти:

Готовият продукт

3 настъргани и отцедени тиквички

150 гр. натрошено сирене фета

Копър

​Зехтин

Черен пипер

Брашно - половин ч.ч.

Магданоз

Риган

2 яйца

За Дзадзики:

1 краставица

3 скилидки чесън

500 г. Кисело мляко (овче)

Зехтин – около 2 супени лъжици

1 лимон или оцет

Не се притеснявайте, ако не сте срещнали нищо местно тук. Очаквайте нашите предложения за най-вкусните гръцки ястия с месо.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page