top of page

Аржентина - храните и напитките, които трябва да опитате


Caminito в Буенос Айрес

Аржентина е многоцветна страна напоена със страст. Това се усеща навсякъде – в танците и хората, в улиците и движението. Пулсът на страстта е проникнал и в храната и виното. Представяме ви 10 храни, които трябва да опитате, докато сте в Аржентина:

1. Asado/ Parilla

Телешки стейк https://pixabay.com/

Безспорно най-известното нещо, което трябва да опитате в Аржентина. „Asado“, също известно като “Parilla”, всъщност означава “барбекю“, „грил“. Аржентинците обичат да си похапват месо, а и наистина знаят как да го приготвят по най-вкусния начин. Задължително трябва да пробвате телешките стейкове. Може да се затрудните какъв точно стейк да си поръчате, особено, ако за първи път ще хапвате такъв вид пържола. Затова и ето ви няколко насоки: Първата позиция е за “Bife de chorizo”. Любителите на месо ще оценят телешката страст на Аржентина, именно в този стейк. “Bife de chorizo” е сочно, гигантско парче месо с апетитна мазна част. По време на термичната обработка мазната част се стопява и попива в месото, за да донесе сочния вкус на стейка. Иначе казано, в него ще откриете всичко добро, което очакваме от един стейк и по-важното – няма да ви омръзне.

Почитателите на стейковете ще оценят и още един вид пържола, която се нарежда в топ класацията на най-вкусното телешко, а именно „Bife de lomo”. Липсата на мазна част, на пръв поглед изглежда като разочарование, но уверяваме ви, вкусът на телешкото не се удавя в излишна сухата, а е нежен и приятен.

Ако се намирате в Буенос Айрес и се чудите къде може да похапнете добре приготвени стейкове, то нашите предложения са две – La Cabrera Palermo и El Mirasol.

2. Chimichurri

Chimichurri https://pixabay.com/

Това е задължителният сос към месото. Истинският аржентинец не сяда на маса да хапва стейкове, ако няма и такъв сос. Има го в различни цветове, различни съставки, различни вкусове. Понякога аржентинските майстори мариноват месото в Чимичури и след това го заливат отново, когато е готово. За добрия аржентинец Чимичури никога не е достатъчно, затова добрият стейк винаги идва с една купичка от соса. В едно магазинче за сувинири дочухме, че истинското Чимичури се приготвя с над 100 тайни съставки, но за съжаление не успяхме да разберем дали това наистина е така. Може да пробвате и нашата рецепта за Чимичури тук.

3. Empanadas

Empanadas https://pixabay.com/

Може да ги опитате и в Испания, но истинските емпанади са в Аржентина. В миналото са били много известни сред работническата класа, а сега ги продават във всички ресторанти като предястия, а и може да ги намерите и като улична бърза закуска. Емпанадите се приготвят от тесто, а вътре се слага плънка. Може да се пържат или да се пекат. Има доста вариации на пълнежа – пилешко, шунка, сирене, царевица, риба тон, спанак. Най-разпространените са с телешко месо (нима сте очаквали нещо друго?). Чудесен избор, ако искате да хапнете нещо малко и набързо.

4. Choripán

Choripán https://pixabay.com/

Като заговорихме за street food, то може да добавим и тази вкусотия. По български казано - „хлебче с наденица“. Наденичката е приготвена от свинско и телешко на дървени въглища, обилно залята с Чимичури (изненадани ли сте?!) и нежно поставена в хлебче в комбинация с карамелизиран лук и ситно накълцани домати. Това е любима храна на забързаните аржентинци, които нямат време за стейкове, а не са си взели дневната доза месо. Няма как да ги сбъркате, особено по аромата, който се носи отдалеч.

5. Provoleta

Provoleta https://www.flickr.com/

Аржентина е най-месоядната страна в света и може би вече си мислите, че вегетариранците там са малък клан от мазохисти. Ако и вие сте такъв и вече сте на път да се откажете да ходите до Аржентина, то сега е моментът да ви разубедим. Има храна и за вас! Provoleta е страхотно гриловано сирене, гарнирано с най-разнообразни подправки. Най-разпространен е вариантът с домати и риган. Това сирене е карамелизирано отвън, но меко и разтапящо се отвътре, поднася се в тавичка и е идеално мезе за вино. Ако сте решили да посетите ресторант El Mirasol, то непременно опитайте и това ястие, тъй като го приготвят страхотно.

6. Краб

Краб в Ушуая

За почитателите на морската храна, които са решили да посетят Ушуая (Южна Аржентина), то непременно пробрайте и кралските крабове. Огромните морски животни, наподобяващи морските раци, са много вкусни, а вечерята с тях е сериозно предизвикателство. В градчето има ресторанти, които предлагат единствено крабове. На техните витрини има големи аквариуми с живи такива като клиентите сами избират кой точно да бъде сготвен. Сервитьорът хваща животното, слага го на теглилка и ако ви удовлетворява количеството, го вкарва в кухнята. Един краб тежи повече от килограм. Сервира се със салата, ориз и сос. Подобно количество е напълно достатъчно за добрата вечеря на двама души. Крабът пристига на масата цял, придружава го и комплект ножици, чието предназначение е да отстранят твърдата черупка и отворят път към месото под нея. Ако не искате да се цапате, то има и вариант да пробвате супа с краб, също доста вкусна. Ние пробвахме крабове на няколко места в Ушуая, но най-добрият беше в ресторант La Cantina Fueguina de Freddy.

7. Dulce de leche

Flan с Dulce de leche https://www.flickr.com/

Нещо като кондензирано мляко, но по-гъсто. Най-точен превод на български би бил „сладко от мляко“. Аржентинците го слагат на почти всичките си десерти. Особено известен е крем карамелът (flan) с една топка dulce de leche. Десертът е по-твърд от нашия крем карамел, по-скоро е като торта. Много вкусен е и сладоледът с dulce de leche.

8. Alfajores

Alfajores https://www.flickr.com/

Тези сладки идват от Азиатския свят, внесени са в Испания и по-късно и в Аржентина. От тогава Аржентина се превръща в най-големият консуматор на Alfajores. Сладките наподобяват нашите меденки. Изградени са от две части, а по средата има познат пълнеж - dulce de leche. Аржентинците си ги хапват целодневно, дори в някои заведения ги предлагат като комплимент към гостите.

9. Малбек от Мендоса

Melbec https://www.flickr.com/

Аржентина е известна и със своето вино от грозде сорт Малбек. Сортът произлиза от Франция, но климатът в Аржентина е доста по-подходящ за отглеждането му и затова и виното е сред най-добрите в света. Провинция Мендоса е основен производител. Цветът на виното е наситен, а вкусът - плътен. Изключително подходящ в комбинация с месо, особено аржентинските стейкове. За съжаление доброто вино е скъпо, има и по-евтини варианти, но не може да се сравнява. В България в супермаркетите продават Малбек, но за съжаление има малко общо с качетсовото на аржентинската продукция.

10. Yerba mate

Поднос с Yerba mate

Всяко пътуване в Южна Америка ще ви срещне с този чай, а ваше задължение е непременно да го опитате. Много хора са на мнение, че има престрастяващ ефект, защото всичко го пият по цял ден и навсякъде. Yerba mate съдържа в себе си билки и кофеин и има ободряващо въздействие. Чаят се приготвя в специална чаша, направена от кратуна (има и по-модерни варианти от стъкло, метал, керамика), като листата на чая се поставят в чашата до нейната среда, а след това се долива вода. За аржентинеца пиенето на Yerba mate е социално събитие, тъй като цялата компания консумира напитката от една чаша, а вода постоянно се добавя и това може да продължи цял ден. Пие се от метална сламка, която прецежда чая. Вкусът в началото е странен, дори може да се нарече неприятен, но след няколко отпивания небцето привиква и започва да осъзнава богатият вкус на чая.

Разбира се, не можем да приключим темата само с тези храни и напитки. Аржентина предлага голямо разнообразние в своята кухня, затова и не слагаме точка на статията, а запетая.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page