top of page

10 нестандартни заведения в САЩ, които трябва да посетите


American food https://pixabay.com/

За любителите на вкусното похапване САЩ е необятно поле за дегустация на различни храни. Пазарът там е огромен, затова и има интересни ресторанти, които си заслужава човек да посети. Повечето от заведенията в САЩ са на принципа на бързото хранене, а порциите им са огромни, но в същото време всеки един от ресторантите е уникален сам по себе си.

Предлагаме ви списък с 10 изпробвани места, в които със сигурност си заслужават да се отбиете.

1. Olive Garden

Olive Garden https://www.flickr.com/

Ресторантът е световна верига, предимно концентрирана в САЩ, но може да се открие и в Канада, Южна Америка и Азия. За първи път отваря врати в Орландо, Флорида през 1982г., а през 1989г. вече има 145 локации и се превръща в еднa от най-успешните вериги ресторанти. Заведението предлага комбинация между италианска и американска кухня, като по-скоро се набляга на втората. Всички традиционни италиански ястия са приготвени по нестандартен начин, добавени са американски сосове, вкусът на храната се различава от европейския. Като добавим и това, че порциите са огромни, може да се каже, че всъщност няма нищо общо с италианската кухня. Въпреки това, всичко е много добре комбинирано и със сигурност препоръчваме да пробвате пармезанените хлебчета.

Заведението е известно с това, че предлага промоция, която се казва „никога не свършваща паста“. Невероятна възможност за неограничено количество паста само срещу 10 долара. За истинските маниаци на италианското традиционно ястие, има и опция – ваучер за безкрайна паста на стойност 100 долара, при това за цели седем седмици.

2. Red Lobster

порция за един човек в Red Lobster

Както се разбира от името, заведението предлага морска храна, като основното е омар, скариди, крабове, октоподи и риби. Омарите и крабовете се сервират с купичка масло, тъй като месото е малко сухо, като се предоставят и три порции гарнитура по избор. Ако не ви се хапва чак толкова големи порции, може да си вземете и ароматна супа от омар. Подобно на Olive Garden, и този ресторант е световна верига, като може да се открие в САЩ, Канада, Южна Америка и Азия.

3. Cracker Barrel

Cracker Barrel https://www.flickr.com/

Пътувайки по магистралите в САЩ, няма как да не се натъкнете на това заведение, тъй като има над 640 Cracker Barrel ресторанти. Характерно за заведението е, че е подчинено на южняшкия стил. Именно местоположението определя политиката на заведението храната да се поднася бързо и с типичното южняшко гостоприемство. Всеки Cracker Barrel, освен с ресторант разполага и с магазинна част, където се продават различни стоки за дома, миксове за сладки и торти, кухненска посуда, дори и дрехи. Храната, както и продуктите, които се предлагата са характерни за Южните щати. Като комплимент се поднасят топли царевични питки и солено масло.

4. The Cheesecake Factory

The Cheesecake Factory https://pixabay.com/

През 1949 американка на име Евелин Овъртън решила да започне бизнес след като направила чийзкейк за колега на съпруга й. Отворила малко магазинче за чийзкейкове през 1950, но след известно време го затворила, защото искала да има време за децата си. Въпреки, че магазинът спрял да съществува, тя продължила да прави чийзкейкове в мазето на къщата си, което приспособила за кухня. Готовите чийзкейкове продавала на местни заведения. Оттам и започва историята на The Cheesecake Factory, като днес той е доста популярен в САЩ - над 200 ресторанта в цялата страна. Но не си мислете, че в заведението се предлагат само чийзкейкове. Ресторантът разполага с пълно меню от различни ястия, включително стейкове, салати, предястия, дори и различни коктейли. Уникалното на заведението, а именно чийзкейковете, се предлагат в много варианти, има всякакви вкусове и видове. Там може да се пробва чийзкейк с бисквити Орео, чийзкейк с лайм, със солен карамел, фъстъчено масло, бонбони, наподобяващи нашите Лукчета, а ако не ви се яде нещо толкова калорично, в заведението ще намерите и нискокалоричен вариант на прочутия десерт.

5. Bubba Gump Shrimp Co.

Bubba Gump Shrimp Co. https://www.flickr.com/

Представяме ви интересно и дори забавно заведение. Темата на заведението е Форест Гъмп. Навсякъде в заведението може да се видят снимки от филма, цитати, интересни сувенири, свързани с продукцията и, разбира се, всички ястия от менюто носят имена на герои от филма. Предлагат се основно скариди във всякакви разновидности, приготвени по всевъзможни начини. Ако сте гледали филма, то, ще знаете защо точно скариди са избрани за основно. Bubba Gump Shrimp Co. също може да откриете в Мексико, Азия и два в западна Европа.

6. Texas Roadhouse

танц на сервитьорките в Texas Roadhouse https://www.flickr.com/

Заведението е в западно американски стил и възможно най-американското от изброените до тук. Ресторантът се радва на огромен интерес, затова се пригответе да чакате на опашка, но за сметка на това не се притесявайте, че някой ще ви пререди – на входа получавате устройство, което започва да свети в червено, щом се освободи и приготви масата. Освен това, няма да скучаете, тъй като навсякъде в заведението, включително и в чакалнята има бурета с фъстъци с черупка. Можете свободно да си взимате от фъстъците, а обеклите ги пускате директно на земята. Ако не сте успели да ги пробвате, допълнително ще имате възможност да го направите и на масата, защото и там ще получите една кофа с фъстъци. Опитайте се все пак да не се наяждате само с ядките, защото заведението е известно със стейковете си. Изключително добре приготвени по ваше предпочитание. Препоръчваме ви да пробвате и панираните кисели краставички.

Освен с храна и интериор, Texas Roadhouse може да се отличи и със специалния кънтри танц на сервитьорките, който се прави всяка вечер на определен час.

7. The Stinking Rose

чесън в интериора на The Stinking Rose https://commons.wikimedia.org

Aко пътувате към Калифорния, а именно в Сан Франциско или Лос Анджелис, може да се насладите на този „миризлив “ресторант“. Основната концепция на заведението е да предлагат всичката си храна с чесън. До входа на заведението има магазинче, откъдето може да си купите плюшени чесънчета, тениски с логото на ресторанта и други сувенири, свързани с миризливия зеленчук.

В The Stinking Rose може да опитате вино и сладолед с чесън, както и в почти всички ястия го има включен, така че ако сте му фен – това е вашето място.

8. Dick’s Last Resort

Dick’s Last Resort https://www.flickr.com/

Всички обичаме доброто обслужване. Любезните сервитьори получават по-висок бакшиш, а и клиентът винаги е на почит. В Dick’s Last Resort в Лас Вегас, обаче, нещата не стоят по този начин. Основната концепция на ресторанта е грубото отношение и сарказмът. Сервитьорите слагат хартиени шапки с персонализирани прякори на главите на посетителите и през цялото време се подиграват с тях. На масите няма салфетки, а персоналът ги хвърля към клиентите. Отношението е грубо, но премерено и доста забавно. Предлагат се стейкове и морски дарове, всичко е в южняшки стил.

9. Opaque

Opaque https://www.flickr.com/

Намиращ се в Санта Моника, Калифорния и Ню Йорк, ресторантът предлага вечеря на абсолютна тъмнина. Всеки от гостите е придружен от хостеса, която внимателно го настанява на масата. Тъй като вечерята не е ясна за клиентите, те имат възможност да усетят сами своята храна. Сервитьорите са слепи или с увредено зрение, но изключително подготвени да поднасят храна. Изживяването е интересно, а храната е вкусна. В Европа на няколко места има такива ресторанти, ако сте пропуснали да ги посетите, може да се възползвате в САЩ, а именно в Opaque.

10. Heart Attack Grill

сервитьорки- сестри в Heart Attack Grill https://www.flickr.com/

В последно време нашумяха ресторантите за здравословно хранене. Все повече заведения приемат идеята за по-нискокалорично готвене. Ако все пак ви се хапва нещо нездравословно и много калорично, то Heart Attack Grill е вашето място. Ресторантът предлага вредна храна с високо съдържание на калории. Името на ресторанта (Грил-бар „Сърдечен удар“) е свързано с високия холестерол в ястията, а интериора подсказва болнична обстановка. Сервитьорките са облечени като медицински сестри, а клиентите получават болнични престилки. Ако някой от клиентите не успее да си изяде порцията, той бива „напляскан“ от сервитьорката. В менюто се предлагат калорични храни, като може да се избира между двойни, тройни, чак до осморни бургери, в комбинация с пържени картофи, приготвени изцяло в свинска мас. Може да намерите и различни коктейли и шейкове с високо съдържание на захар. Продават се цигари и алкохол, а за децата се предлагат цигари, направени от захар. Най-известният им специалитет е четворният „Байпас“ бургер, който съдържа в себе си 9,982 калории.

Но нещата не свършват дотук. Клиент тежащ повече от 160 кг. яде безплатно, а ако някой успее да изяде четворен бургер, получава награда, като „сестрата“ го закарва до колата му с инвалидна количка.

След всичко това, може би, се питате дали има някой, който наистина е получил сърдечен удар. За съжаление има такъв случай през 2012г., когато клиент получава инфаркт по време на ядене на троен бургер в заведението. Собственикът Джон Бассо се обажда на бърза помощ, а останалите посетители решават, че това е шега и започват да снимат. Ресторантът няколко пъти е номиниран в конкурс за най-вредна храна и най-странно заведение.

Като за финал ще добавим и още един ресторант на име Toloache, който може да откриете на няколко места в Манхатън, Ню Йорк. Препоръчваме ви това заведение, защото там наистина знаят как да приготвят най-вкусната мексиканска храна. Има богат избор и на алкохолни напитки, тук може да опитате наистина добро Мохито.

Посещава ли ли сте тези заведения? Разкажете ни за преживяванията си там? Знаете ли някой интересен ресторант в САЩ?

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page