top of page

Пет причини да прескочим границата с Турция


Граница; http://www.creative-commons-images.com

Когато чуем за Турция си представяме огромните сребристи плажове на Мармарис и Кушадасъ, издигнатите в небето над Кападокия балони с горещ въздух или пропития с история Истанбул. Всички картини от билбордовете, които ни предизвикат да инвестираме състоянията си в all inclusive почивка по турските брегове. Определено Турция има с какво да ни привлече. Днес, обаче, няма да изследваме историческите белези на Истанбул, нито ще ви разхождаме по плажове. Вместо това, ще отстъпим далеч от морето и просто ще ви дадем пет причини да запалите колата и да прескочите границата между България и Турция за един следобед.

Най-удачният момент да предприемете тази разходка е, ако съдбата ви е отредила място по Южното ни Черноморие.

Струва си за един ден да се отдалечите от брега и да се спуснете към Турция.

Пътят между Бургас и Малко Търново е в отлично състояние, което ще ви позволи да поддържате добра скорост. Просто игнорирайте гледката на полуразрушени къщи и блокове, докато минавате през Звездец. Странджа е хубава планина, но това не пречи градовете й да са западнали.

Сградата на старта митница, Странджа; https://bg.wikipedia.org/

В никакъв случай не правете експеримент с преминаване на отсечката Царево – Малко Търново. Поне ако не искате да оставите двигателя на автомобила в някоя дупка.

След граничния пункт, се отваря четирелентов път, който за по-малко от половин час ще ви изпрати в Къркларели или както по български го знаем – Лозенград.

Според стандартите на Турция Лозенград е доста малък. Население от около 70 хил. души създава очакване за спокойно, полузаспало провинциално градче. Пристигайки там бързо ще се разсее тази представа. В Лозенград ще попаднете сред една безмилостна тълпа, която ще ви накара да смятате, че цялото население на града предпочита да обикаля улиците, пред това да си стои вкъщи пред телевизора. Разходете се по главната улици и ще се убедите в това. Лозенград ще ви предложи вкусно кисело мляко, баклава и локум. Не пропускайте да разгледате и рибния пазар. За град далеч от морето, изборът на прясна риба е повече от впечатляващ. Градът е пълен с ресторанти, където ще ви посрещнат усмихнато с чаша чай и вкусни ястия.

Тук е моментът да ви представим нашия избор на пет прекасни примера от турската кухня, които непременно да опитате или да направите сами във вашата кухня.

 

1. Искендер кебап

Искендер кебап в завършен и професионален вид; https://www.flickr.com/photos/serdargurbuz/2246712433

Всяко пътуване до Турция ви задължава да хапнете Искендер кебап. Ние добре знаем няколко турски ресторанта в България, които ще предложат отличен прочит на това ястие. Разбира се, остават далеч от удоволствието да хапнете Искендер кебап в автентичната обстановка на турския град.

Не се притеснявайте, ако нямате вертикален грил.; https://ca.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6ner#/media/File:Zwei_Doener_Kebab.JPG

Необходими продукти:

За месото:

Около килограм агнешко филе (може и телешко)

2 глави лук

Риган

45 мл. Зехтин

Червен пипер

За доматения сос:

50 мл. Доматено пюре

Червен пипер

Сол

Черен пипер

Зехтин

1 ч.ч. вода

Останалото:

3 домата

2 чушки

Хляб

Кисело мляко

Първо е необходимо да мариновате месото един ден преди същинското готвене. За маринатата настържете лука и изтискайте сока от него в купа (задължително да не е от метал). Добавете риган, червен пипер, зехтин, сол и черен пипер. Междувременно нарежете месото на тънки филета. Опитайте се да ги направите в размери 5 см. на 4см. След като сте готови, потопете месото в маринатата и го оставете във фризера за една нощ. На следващия ден пригответе соса. За целта нагорещете зехтин в тиган. Поставете вътре доматеното пюре, червен пипер, сол и черен пипер. Добавете малко вода и оставете да заври, след което намелете температурата и оставете да къкри за около 10 минути. Извадете месото и го запечете в тиган, като внимавате да не го изгорите. По 2 минути от всяка страна следва да бъдат достатъчни. Нарежете доматите и чушките и ги задушете добре. Нарежете хляб на кубчета и го загрейте в печката за около пет минути. Остава само да сервирате. Поставете на дъното на чинията парчетата хляб, а отгоре месото. Полейте доволно с доматения сос. Задушените домати и чушки сложете в единия край на чинията, а в другия – кисело мляко. Готови сте за хапване.

2. Имам байълдъ

Резултатът от нашето Имам Баяълдъ

Патладжанът е зеленчукът, който безмислостно стои начело на турската кухня, a Имам байълдъ е ястието, което ще ви накара да преосмислите отношението си към синия домат. Това ястие изглежда непретенциозно в своите съставки, но вкусът му го превръща в изявен лидер и предпочитан избор дори за невегетариански настроения ум.

Малко мента за украса и аромат

Необходими продукти:

2 Патладжана

2 моркова

3 домата

2 глави лук

2 скилидки чесън

Магданоз

Мента

Сол и черен пипер

1 ч.л. захар

2 с.л. лимонов сок

Първо подгответе патладжаните. Измийте ги и отстранете зелените краища. Нарежети ги на две по дължина. От двете половини издълбайте вътрешната част, като оформите лодка. След като сте готови, оставете патладжаните в предварително нагорещен зехтин и ги изпържете до полуготово сътояние. Поставете ги върху кухненска хартия, за да отцедите мазнината. Междувременно нарежете лука, чесъна и морковите на ситно и ги задушете в тиган до омекване. Добавете доматите и вътрешната част на патладжаните, поръсете със сол и черен пипер. Разбърквайте, докато не изври водата. Готовата смес поръсете с магданоз. Загрейте фурната на 180 градуса и напълнете патладжаните със сместа. Поставете ги в тавичка и ги поръсете със захар и лимонов сок, полейте с малко зехтин. Изпечете, докато не придобият коричка, след което украсете с мента и магданоз. Сервирайте с хляб и настроение.

3. Пиде

Пиде; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pide_(6377365481).jpg

Спокойно можем да кажем, че пидето е пицата на турската кухня. Представлява оформен като лодка хляб, в който спокойно почиват всякакви пълнежи – от сирене и кашкавал до накълцано месо. Пидето е нашата любима бърза закуска. Приготвянето и в домашни условия предполага да упражните уменията си за месене на тесто.

Месенето не е лесна работа; https://pixabay.com/

Необходими продукти за тестото:

Около 300 гр. Брашно

Половин пакетче мая

1 ч.ч. вода

45 мл. Зехтин

Щипка сол

Разтворете маята в половината от водата. Разбъркайте с пръсти и я оставате да шупне. Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта. Направете кладенче, като във вътрешността му сипете шупналата мая и зехтина. Започнете да омесвате, докато не получите меко тесто. Оставете го за около час на топло място, за да втаса. След като е готово, ще трябва да се въоръжите със сръчни ръце. Разделете тестото на две топки, които оформете в овал. Пълнежът на пидето зависи от вашите собствени предпочитания. Може да го направите с накълцано месо или пък кашкавал. Изборът е ваш.

4. Леща чорба

Леща в Турция; https://commons.wikimedia.org

Тя е широкоразпространена навсякъде – от класическите и скъпи ресторанти до малките кафетерии. Макар лещата да се е настанила трайно и в нашата кухня, турският вариант ще ви разкаже една по-различна история за нея, заредена с аромат на кимион. Ще ви я поднесат пасирана и украсена с лимонов сок. Отличен освежител сред горещото слънце.

5. Кюнефе

Мислите си, че кашкавалът няма място в рецептата за един наистина вкусен десерт. Ще забравите тази теза, след като вкусите кюнефе. Горещият и разтопен кашкавал, поръсен с пистачио е прекрасно изкушение, което да си подарите в края на всеки обяд.

Как да не поискаме едно парче; https://www.flickr.com/photos/cybermacs/6959448434

Необходими продукти:

200 гр кадаиф

125 гр. Масло

120 гр. Кашкавал

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода

Шамфъстък

На първо място намажете обилно с масло подходящ огнеупорен съд. Натрошете кадаифа и го смесете с разтопено масло. Разпределете половината от натрошения кадаиф по дъното на съда като оформите гнездо. Настържете в него кашквала (може да използвате Моцарела). Остатъка от кадаифа поставете отгоре като създадете равна повърхност. Изпечете във фурна, предварително загрята до 190 градуса, до придобиване на златист цвят. Обърнете и запечете другата страна. Междувременно подгответе сиропа. Разтворете захарта в гореща вода в съотношение едно към едно. Полейте сладкиша със захарния сироп и го поръсете с пистачио. Готови сте да се насладите на вълшебния вкус на кюнефето.

 

Турската кухня ще ви омагьоса със своето прекрасно разнообразие. Именно заради това си струва да отделите един ден, в който да прескочите границата.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page