top of page

Париж - местата, които ни вълнуват


Айфеловата кула гледана от един от мостовете над Сена.

Трудно можем да се сетим за друг град, който да притежава толкова силно културно присъствие, колкото Париж. Той е центъра на всички събития и сфери от културата – спорт, мода, изкуство, наука, литература, идеи, кухня.

Въобще Париж присъства навсякъде, превръщайки се по-скоро в емблема, отколкото град. По-скоро представа, отколкото място на картата.

Обект на множество филми, книги, разкази, дори новинарски емисии, шансът за пътешествие до там се превръща в смесица на невъобразимо много очаквания. От романтична атмосфера и аромат на лавандула, до улични протести и безчинства. Каквото и да кажем или напишем за Париж ще бъде малко. Това е град, който не просто трябва да се види, а да се изживее. Вече ви разказахме за храната там, а сега ще споделим и нашето изживяване във френската столица. Разказът ни започва в една януарска вечер, след като няколко часа по-рано бяхме оставили София покрита в дълбок сняг.

Летище Шарл дьо Гол ни посрещна с особения си дух на ретро-модерност, създаващо усещането за едновременно присъствие в минало и бъдеще.

Вариантите от там до Париж са няколко, но най-адекватният и бюджетен избор е влакът. Десет евро и четиридесет минути по-късно вече бяхме на брега на Сена, близо до катедралата Нотр Дам. Посрещна ни вечерния Париж с меката си улична светлина и уютна атмосфера. Почти като от филмите и книгите. Париж на чудесата.

Парижки улици

И без да се усетим, вместо да бързаме към хотела, за да се отървем от всичкия багаж и от умората на пътуването, ние започнахме да се разхождаме, потопени в бохемската атмосфера на десния бряг на Сена.

Изведнъж се предадохме на изкушението да разгледаме и усетим максимално от този град. И това е именно първата забележителност, която не бива да пренебрегвате в никакъв случай – безкрайната разходка по улиците на Париж.

Сещаме се за поне два филма, в които Париж е представен именно по този начин. Пощенските картички и изображения на Айфеловата кула, колкото и прекрасни, са съвсем малък детайл от блясъка на града. Ние успяхме да го уловим и най-вече усетим в разходката. Уверяваме ви, всяка улица има чар, а всяка сграда излъчване, което прави София и повечето градове да изглеждат като незначителни жилищни пространства.

Разбира се, няма как да пропуснем и Айфеловата кула, която доминира над околното пространство. В Париж липсват небостъргачи и Айфеловата кула се извисява като игла в небето. Ако пътувате към Париж и сте решили да се качите и да разгледате града от върха, трябва да ви предупредим, че трябва да се въоръжите с търпение.

Гледаката от втория етаж на Айфеловата кула.

Чакането е сериозно, а е препоръчително да се появите час преди да отворят входовете, за да бъдете на по-добра позиция. Между другото, зимата най-високият етаж е затворен за посетители. Ние успяхме да се доберем само до втората тераса, но дори тя предлага изключителна гледка към Париж и ни помогна да начертаем картата на нашия маршрут.

От Айфеловата кула, на няколко крачки, е брегът на Сена, там може да хванете някое от круизните корабчета и да направите малка разходка по течението на реката. Преживяване, което отнема около час и придава нова перспектива на града. След тази разходка, ние смело затегнахме връзките на обувките си и продължихме с разходката по улиците на града. Планът – от брега на Сена до Триумфалната арка, а от там по Шанз-Елизе, през площад Конкорд и Египетският обелиск, градините Тюйлери до Лувъра.

Редно е да споменем, че в Париж разстоянията са доста по-големи отколкото картата издава.

Триумфалната арка.

Изминаването на описания маршрут ни отне около два часа. Може да го изминете и с такси, но тогава цялата концепция за атмосферата на града ще се превърне в изкуствен заместител. За да усети и почувства Париж, човек трябва да бъде готов да се измори. Не се притеснявайте, впечатленията, които ще добиете ще ви мотивират да не спирате.

По Шанз-Елизе

Гледката, която се разкрива от Триумфалната арка по Шанз-Елизе, действа магнетично и съвсем естествено връзва краката да следвате тази посока. Посоката на френските крале, на връщащия се от поредната успешна кампания Наполеон. И докато вървяхме по този маршрут и се възхищавахме на пространството около нас, на огромността на Шанз-Елизе, се чудехме дали площад Конкорд не е наречен така, защото е предвиден за резервно летище. Това по всяка възможност щеше да е възможно, ако 23-метровият египетски обелиск в центъра на площада не пречеше на подобна операция.

Площад Конкорд и Египетският обелиск

Правилно, обелискът е египетски, но ще го намерите във Франция. Просто подарък за крал Луи Филип, защото такива подаръци получават френските крале. Ако се чудите какви пък са техните домове, е достатъчно да продължите още малко през градините Тюйлери и ще се озовете пред Лувъра.

Лувъра е отделна статия, глава и сайт. Ако си мислите, че Лувъра е музея, в който се съхранява Мона Лиза, значи грешите.

Лувъра ще ви впечатли с хиляда и сто други неща, като първото от тях е неговата огромност. Може би ще са ви достатъчни около 3 часа, за да обиколите цялото място. Разбира се, ако сте спортна натура и обичате да тичате. Ако не сте припаднали при вида на скулптурата „Нике от Самотраки“ следващото, което ще ви шашне е интериора на двореца, който сам по себе си е изкуство от огромно културно значение. След това идват всички картини, изображения, скулптури, статуи, битови предмети, саркофази и артефакти.

В Лувъра

Всъщност, за да разгледате наистина Лувъра, за да видите всичко в него, ще трябва да си организирате отделно пътуване само до там. Ние успяхме да хвърлим едно око и да разберем, че вече са изминали три часа от деня.

Описаното до тук е част от всеки туристически справочник, чиято основна тема е Париж. За да разгледате добре този маршрут ще ви бъдат необходими 2 пълни дни в Париж и много енергия. Препоръчително е да изберете хотел в 7ми, 14ти или 15ти арондисман, което ще ви осигури по-добра позиция в началото на деня и така ще загубите по-малко време в пътуване. Очаквайте продължението, в което ще разкажем повече за тайните места на Париж.

Comments


Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page