top of page

Отвъд Европа. Непознатата кухня


Екзотична храна; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Exotic_Highland_Food.jpg

Бурните дни вече отминаха и отново чувстваме жегата на лятото. През последната седмица дъждът беше превърнал юни в месец на есента. Днес всичката меланхолия на дъждовните дни е зад гърба ни, а слънцето отново ни вдъхновява за пътуване и изследване на необичайни ястия.

lpkiTchen днес се заема със задачата да ви откъсне от работното място и да ви заведе на едно виртуално пътешествие в малко познати, но за сметка на това удивително апетитни кухни.

Събрахме пет ястия, традиционни специалитети за държави, които често остават извън полезрението на пътешественика-кулинар.

1. Muamba de Galinha, Ангола

Muamba de Galinha; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moamba_traditional_dish_in_Luanda.JPG

Пътешествието ни започва на западния бряг на Африканския континент в бившата португалска колония Ангола. Muamba de Galinha заема централно място в анголската кухня, като съчетава в себе си традициите на земите по река Конго и португалското влияние. Ястието е пикантна яхния от пилешко месо, зеленчуци и сос муамба. Муамба е характерен за Конгоанската долина сос приготвян от Плодовете на Африканската палма.

Необходими продукти:

Пилешко месо – около 1,5 кг, нарязано на порции

Чесън – 3-4 скилидки, намачкани

Червена люта чушка

Олио от червена палма – ¼ ч.ч.

Лук – нарязан на ситно, една глава

Доматено пюре – 400 гр.

Тиква – половин килограм, нарязана на кубчета и без семките

Бамя – около 200-250 гр.

Муамбе сос в консерва

Мариновайте пилешкото месо за около час в смес от чесън, сол и черен пипер. В случай, че желаете ястието да е отчетливо лютиво, добавете и нарязана на ситно червена чушка. Загрейте тиган и изпсипете в него олиото от червена палма. След загряването на мазнината запържете пилешкото за няколко минути от всички страни, след което го отсранете от огъня. В същия тиган задушете лука, след като омекне добавете доматеното пюре и разбърквайте в продължение на 5 минути. Върнете в тази смес пилешкото и добавете тиквата и бамята. Тук е моментът да включите и сос Муамбе.

Проблемът с него е, че няма от къде да го закупите в България или поне ние все още не сме открили.

Сос Муембе се приготвя от ядките на Африканското палмово дърво, които са трудно достъпни извън тропиците. В случай, че държите да следвате анголската рецепта, може да поръчате соса от Amazon. Без значение дали използвате Муамбе или не, изчакайте сместа да закипи, след което намалете чувствително огъня до ниска температура. Овкусете с черен пипер и сол и оставете за около 15 минути, след което сте готови да сервирате своята Африканска вечеря.

2. Tavë Kosi, Албания

Tavë Kosi; https://www.flickr.com/photos/70253321@N00/5648690377

Албания е една малко позната за българина дестинация, което е някак нечестно предвид близостта й до нашата държава и приятният й излаз на Адриатика. Макар и морска страна, в албанската кухня е по-популярно агнешкото и телешкото, отколкото рибата и морските дарове. Tavë Kosi пък е най-разпространеното и обичано от албанците ястие.

Необходими продукти:

1,5 кг агнешка плешка, нарязана на порции

Чесън – четири скилидки

Ориз – 100 гр.

50 гр. Пшенично бяло брашно

600 мл. Кисело мляко

4 яйца

Сол

Черен пипер

Риган

Зехтин

Масло – 70 гр.

Таве коши с ориз; https://www.flickr.com/photos/70253321@N00/5648689941

Запържете внимателно агнешкото от всички страни до леко покафеняване. В същия тиган сложете чесън, риган и една чаена чаша вода, както и самото агнешко. Изчакайте да закипи, сложете капака и оставете на огъня, докато агнешкото не започне да омеква. Добавете ориза малко преди края на процедурата. Преместете всичко в тава и поръсете добре със сол и черен пипер. Между временно в друг тиган разтопете маслото и добавете брашното. Махнете от огъня и добавете киселото мляко при непрекъснато разбъркване. Върнете на котлона за няколко минути. Отново махнете от огъня и добавете разбитите яйца. Поръсете със сол и черен пипер. Изсипете този сос при агнешкото и го сложете във фурната, която е предварително загрята на 180 градуса. След около 45 минути ястието е готово. Изчакайте да изстине и сервирайте.

3. Beshbarmak, Киргизстан

Beshbarmak; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beshbarmak,_national_dish_(3991850909).jpg

Бешбармак ни отвежда в степите на Централна Азия. Ястието е традиционно за номадските племена, населявали през вековете този регион. В днешно време бешбармак е разпространено ястие в Казахстан, Узбекистан и Туркменистан, но е емблема на Киргизстанската кухня. Ястието се приготвя от агнешко месо и тесто. Наименованието му в буквален превод означава „пет пръста“, тъй като номадите хапвали това ястие, използвайки ръцете си. Вие, не е задължително да го консумирате така.

Необходими продукти:

1,5 кг. Агнешко месо

2 глави лук

Дафинов лист

Черен пипер

1 яйце

500 гр. Брашно

Сол

Вода

Първо в голяма тенджера сварете агнешкото заедно с една глава лук, ситно накълцана и дафинов лист. Варете, докато месото се отдели от костите. Ще бъдат необходими около 2 ½, за да постигнете това. През това време подгответе тестото. Смесете в купа брашното, яйцете, солта и около една чаена чаша вода. Объркайте сместа с дървена лъжица, докато не стане достатъчно плътна за месене. В случай на необходимост, добавяйте брашно и/или вода.

Месете, докато не се получи меко тесто, след което го оставете да почине около половин час. Разделете го на няколко малки топки, които разточете на тънко.

Изглед в Киргизстан; https://www.flickr.com/photos/depenbusch/6052094329

Малко преди агнешкото да стане готово, добавете другата глава лук, като този път я нарежете на рингове. Поръсете със сол и черен пипер. Когато приключите с тази част, извадете агнешкото и оставете бульона в тенджерата. Отделете месото от костите и го нарежете на хапки. Бульонът отново сложете на огъня и го изчакайте да заври, след което сложете вътре тестото и изчакайте около 10 минути, след което е готово. Наредете парченцата тесто в голяма чиния и върху тях поставете хапките агнешко. Може да нарежете малко свеж магданоз отгоре. Сервирайте като в малки купички сипете от бульона.

4. Fish amok, Камбоджа

Fish Amok; https://www.flickr.com/photos/yapped/2569542921

Fish amok е считано за най-разпознаваемото ястие на Камбоджанската кухня. Приготва се от филетирана сладководна риба, кокосово мляко, яйца. Отличителното е, че тази комбинация се завива с бананови листа, оформени като малки купички и се сервира в този вид.

Необходими продукти:

За къри пастата:

3 скилидки чесън

1 глава шалот

3 стръка лимонена трева

Джинджифил

Кефир лайм – две листа

Куркума

Кафява захар

Сол

Чили паста

За да приготвите пастата, използвайте хаванче, тъй като този процес ще й придаде по-автентичен и плътен вкус. В случай, че имате мързелива седмица, може да прибегнете и до помощта на блендера. Поставете в него първите пет съставки от списъка и ги обработете, след което добавете и останалите съставки. Включете отново блендера, за да получите хомогенна паста.

За Fish Amok:

500 гр. Бяла риба, филе

1 яйце

Рибен сос

Зехтин

1 ч.ч. кокосово мляко

Захар

Сол

Зехтин

Fish Amok с ориз; https://pixabay.com/en/fish-amok-fish-rice-yummy-921926/

Нарежете рибата на хапки. Междувремено загрейте зехтина в тиган. В него сложете къри пастата и разбъркайте за около минута. Добавете кокосовото мляко, захарта и солта. Разбърквайте, за да се комбинира добре сместа. Намалете на умерена температура и оставете няколко минути. Добавете към тази смес рибата. Оставете огъня до готовност на рибата, след което спрете котлона. В отделен съд разбийте яйцето заедно с рибения сос и две супени лъжици от сместа в тигана. Необходимо е да получите еднородна смес, която след това изсипете върху съдържанието на тигана. Зада изпълните рецептата е необходимо да разполагате с листа от нони, върху които да разпределите сместа от тигана. Традиционното камбоджанско ястие има красиво изпълнение, както може да се уверите от снимките.

5. Sandesh, Бенгал

Сандеш; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sandesh_-_Kolkata_2011-09-20_5432_Cropped.JPG

Бенгал е културно-исторически регион в Азия, който днес е поделен между Бангладеш и Индия. Географското му разположение върху делтите на Брахмапутра и Ганг, както и подходящият климат, създават чудесни условия за плодовете на финиковата палма. Изключително сладки, те съдържат в себе си над 75% захар.

Именно тази захар е използвана от векове от местните, за да изградят отличното разнообразие от десерти в своята кухня. Благодарение на природата и климатът днес разполагаме с рецептата за Сандеш.

Необходими продукти:

1 литър пълномаслено мляко

2 с.л. лимонов сок

Пудра захар

Кардамон

В голяма тенджера изсипете млякото и го кипнете. Намалете огъня на ниска температура. Разбърквайки постаянно, дабавете лимоновия сок. След около минута, две млякото ще започне да се разделя на солидна част и суроватка. Когато се отделят напълно отцедете от суроватката и измийте добре получената извара, за да премахнете лимоновия вкус.

Изтискайте внимателно, за да махнете излишната вода. Завийте и оставете за не повече от 30 минути, за да се абсорбира останалата вода.

Прехвърлете в дълбок и влажен в съд и в него започнете да омесвате изварата, докате не омекне. Добавете захар и кардамон. Продължете да месите, за да се смесят съставките. Поставете резултата в тиган с незалепващо покритие. Разбърквайте енергично за не повече от 5-6 минути на ниска температура. Оставете няколко минути, за да се охлади, след което оформете от сместа топчета. Украсете ги с пистачио, шафран, бадеми или шоколадови пръчици. Оставете ги в хладилника за поне час, след което се насладете на вкуса.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page