top of page

Бакхус StrEAT Fest - където вкусната храна препълни улицата


Бакхус StrEAT Fest - официален плакат

Женският пазар е едно особено пространство в София, чиято среда често е обект на криминални хроники, културни изследвания или невероятни далавери. Няма нищо чудно в това. Градският пазар е място на социални взаимоотношения между различни социални групи и техните представители, пресечна точка на вкусове и култури. Когато разсъждаваме по този начин, не откриваме нищо изненадващо в решението на Бакхус да организират StrEAT Fest между сергиите на Женския пазар.

Идеята на фестивала, подобно на много други такива европейски фестове и практики, е да смеси високото кулинарно изкуство и улицата, да съчетае различни вкусове и култури. И ако последния уикенд, сте предпочели хладния уют на планината или спокойствието на мроето, ние сме тук, за да ви разкажем какво видяхме и какво ни впечатли на този фест.

Доста хора спечелиха през събота и неделя.

Появихме се преди обяд, гладни и жадни, както ни препоръчаха организаторите. Широкото пространство между улиците „Цар Симеон“ и „св. Св. Кирил и Методий“ ни посрещна с огромно мнозинство от хора, които подобно на нас, бяха избрали уикенда, за да предприемат вкусово пътешествие около света. Фестът, смесен с автентичната атмосфера на Женския пазар, ни очакваше с обещание за надъхващо преживяване. Първото впечатление, естесвено дойде от охраната на входовете. Широките и любезни усмивки, ни накараха да усетим позитивния дух на събитието.

Една крачка и попаднахме сред разнообразни храни, приготвени на място от известни столични ресторанти, занаятчийски вина, продукти на български производители, крафт бира, миризма на пресен хляб, майсторско кафе, отлична скара, а над всичко това – лудият гърмеж на джаз банда.

Джаз бандата, която непринудено, но звучно допълни атмосферата.

Картата на събитието организира отдлени зони за представителите на различните направления. В зоната производителите, Chili Hills и 11 Meats веднага уловиха окото. За любителите на лютите сосове, Chili Hills е място, което е възможно да ангажира половин ден. Съвсем спокойно ще запалят гърлото ви и ще предизвикат апетита. Разбира се, бандата не се ограничават само със сосове, а ще ви изненадат със сладка от люти чушки, шоколaд и дори ракия и бира с лютив вкус. Препоръчваме ви да посетите техния магазин. В близост намерихме 11 Meats, които апетитно бяха разположили своя вариант на Sloppy Joe върху тезгяха. Мисълта за създаване на симбиоза между сандвичите на 11 Meats и концентрирано лютите сосове на Chili Hills натрапчиво насели въображнието. Не подминахме и „Разядко“ с техния Суамов тахан, приготвен от локални продукти. За десерт пък Rosey’s Mark ни шашнаха с техните сладка и деликатеси от рози.

Разбира се, кулминацията и опорната точка на феста бяха ресторантите за международна и авторска кухня. След като приключихме своята пазарно-тестова обиколка през секцията на производителите, се насочихме директно към сърцето на Бакхус StrEAT Fest и това се превърна в едно експериментално изследване на разнообразния вкус.

От корейската и тайландските кухни, Бакхус ни преведоха през френската кулинарна школа, за да ни паркират пред собствения им щанд. Именно последното беше вълнуваща изненада. Изнесената кухня изградена от Бакхус и Кауфланд стана поле, на което се вихреха гост-готвачи, сред които и Chili Hills, изсипвайки порции мексиканска, испанска и индонезийска кухня. Екзотична буря от кулинарни изкушения.

Бакхус и Кауфланд - съвместен щанд

Японска кухня: Hamachi-ni
Фабрика дъга и Космос; автентични мекици и модерна българска кухня

Единственият проблем пред наличието на тази разнообразна храна е, че човек трудно може да вземе решение и се изправя лесно пред изпитанието да опита от всичко. Последното създава известна доза пристесние, тъй като рискува да свърши търкаляйки се между щандовете. Насилихме се да сме скромни, но нямаше как да подминем френската кухня на L’Instant Boutique, където ни поднесоха невероятни охлюви (взехме си два пъти) и едно топящо се пред очите ни сирене, което направи сотираните картофки ястие със съвсем различен вкус. Италианското присъсвие на Da Bono пък ни поднесе най-вкусните канелони, след последното ни пътуване до Италия.

Сиренето се топи, докато е горещо.

Колкото и да се стараехме да не изгубим самодисциплина и да запазим контрол, се провалихме пред ребърцата на Ribs Brothers.

Бира на щанда на Kanaal

Щандът с тайландска кухня ни върна в спомени с традиционната бира Chang. Опитахме и темпура от Hamachi-ni, а шефовете от HRC ACADEMY ни поднесоха невероятни рибни бухти с удивителен сос, в чиито вкус се прокрадваше присъствеито на кориандър и джинджифил. Въпреки, че прекалихме и вече едва се движихме, решихме да опитаме и от френския шоколадов мус на L’Instant Boutique, както и мекици с боровинки и сирене от Фабрика Дъга. Всичко това поляхме стабилно с любими крафт бири, сред които „Витошко лале“ и „Столично“, както и всичко останало, което симпатично се беше настанило на щанда на Kanaal. Както правилно предполагате, прибирането у дома не беше лесно.

Редно е да отчетем, че StrEAT Fest-а предложи и удивителна селекция от качествени вина. Близо двадесет различни винарски изби бяха изложили своята продукция и я представиха на почитателите на виното. Ние, разбира се, сме едни от тях, така че не се посвенихме да опитаме. Пък и в крайна сметка, виното е отлична компания на добрата храна, а ние винаги я посрещаме с радост.

Бакхус StrEAT fest оправда очакванията ни за страхотно настроение и вкусна храна. Сериозен принос за това има и отличната организация, на която станахме свидетели. Достатъчно на брой входове за желаещите да посетят феста, както и доволно широко пространство, което да подслони щандовете.

Ребърцата, охлювите, картофките, рибни бухти и тайландска бира Chang

Богатата селекция от брилянтни примери сред качествените софийски заведения допринесе за отличното ниво на храната, като дори и променливото време не можа да отнеме позитивното настроение на празника.

Останахме впечатлени от преживяването да видим добрата кухня в действие. Бакхус StrEAT Fest направи всичко да се случва на място. Страхотна храна, приготвена пред очите със старание и желание характерни за най-доброто ресторантьорство. Отношение и усмивки, създадоха приятна и приятелска атмосфера между посетители и изпълнители, а вкусната храна допълни отличната композиция. Човек няма как да не остане очарован, когато вижда пред очите си обработката на сирене или ребърца, аранжирането на една прекрасна чиния и всичко в името на кулинарното изкуство. А Бакхус успяха да го пренесат на улицата и да го доближат до всички.

Ние оставаме в очакване на следващия фест на Бакхус, а до тогава следете и нашата скеция с кулинарните събития, които предстоят. Ще ви държим в час, защото lpkiTchen е вашето място за добра храна и удоволствие.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page