top of page

Време е за домашен хляб

домашен пълнозърнест хляб

От известно време се каним да приготвим домашен хляб. Дългото и взаимно подканяне днес доведе до действия. В крайна сметка има ли по-хубаво от туко-що изпечен хрупкав хляб? Тъй като сме почитатели на пълнозърнестите храни, използвахме пълнозърнесто пшенично брашно за нашето творение. Вие може да експериментирате с различни видове брашна, като може и да смесите няколко такива. Всичко е във вашите ръце. Необходими продукти

500гр. пълнозърнесто брашно 320-30 мл. хладка вода 1 пакетче суха мая 1 с. л. зехтин 1 ½ ч. л. сол 1 ч. л. захар микс от различни семена (слънчоглед, тиквени семки, сусам, мак) – около 30-40 гр. за пълнежа и още около 10-15 гр. за поръсване Начин на приготвяне: 1. В голяма купа се слага 500гр. брашно. Прави се кладенче и се сипва маята, солта, захарта и зехтина.

купа с продукти за домашен хляб

2. Добавя се водата и се омесва меко тесто.

тесто

3. На чист плот се сипва малко брашно и там се доомесва тестото.

месене на тесто

4. Постепенно се добавят семената, докато се меси.

месена на тесто

5. В намазнена форма се поставя тестото, покрива се с кухненско фолио и се оставя да втаса. Най-добре приберете тестото да почива в студена фурна.

втасване на тестото

6. Поръсва се с останалото количество семена и се оставя отново във фурната за около 30 минути (може и по-малко, зависи от фурната) на 200 градуса, а на включен вентилатор на 180 градуса.

печене на хляб

7. Като е готов се вади от формата и се завива с кухненска кърпа за около 10тина минути.

домашен хляб
Домашен хляб

Voilà !

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page