top of page

Бари, Южна Италия и три заведения


Брегът на Адриатика; https://pixabay.com

Италианската кухня е особено почитана в България. Може би това не трябва да бъде толкова изненадващо, ракията върви достатъчно добре и със салата Капрезе. Бонус е, че в нея са заложени същите цветове, както и в шопската. Става ни някак близка и почти родна. За нещастие масовата игра с италианската кухня не дава винаги качествени резултати. Прочитът тук е направен през очилата на народа и вековните ни традиции. С една дума побългарен. И така се оказваме пред шарена покривка и пица, чието тесто е достатъчно дебело, за да го режем на филии. Италианската кухня изисква и италианска среда, в която да бъде опитана. Така стигнахме до Бари.

Пътешествието там ни запозна с често пренебрегваната Южна Италия.

Уверяваме ви, че в Бари има какво да видите и опитате. Животът се носи спокойно, подухван от въздуха на Адриатика, а кухнята е навсякъде.

Зеленчуково магазинче в стария град

Буквално. Разходката из старата част на Бари ни убеди в това. Мястото удивително напомня за Готическия квартал на Барселона, но в умален мащаб и лишен от динамичността и глъчката по улиците. Животът в Стария Бари е спокоен. Нагазването из тесните улички ни води близо до живота на хората. Вратите на приземните етажи са широко отворени, сякаш стопаните сами канят да надникнеш вътре. Ароматът на различни ястия се смесва във въздуха и кара устата да се изпълва със слюнка. Спокойна идилия на един слънчев следобед, в който разходката преминава не само през историческите белези на Бари, ами и през кухнята на жителите. Докато вървяхме из уличките заобикаляхме маси пълни с паста или орекиете, която е традиционна за този край на Италия. Темата за храната в Бари започва в Стария град.

Предлагаме на вашето внимание три заведения, които ще задоволят вашия апетит:

1. La Tana del Polpo

Бърлогата на октопода

Бърлогата на октопода е, както подсказва името, ресторант, в който се предлагат морски дарове и риба. За град на брега на Средиземно море е задължително условие съществуването на добър такъв ресторант, а La Tana del Polpo ще оправдае очакванията ви. Следвайте алеята с палми по булевард Виктор Емануил и в края й завийте на ляво. Една крачка и попадате сред тесните улици на старата част. Бърлогата на октопода е съвсем близо до входа на живописния квартал. Заведението ви посреща с типичните за Бари сводести, каменни тавани. Разликата е, че под този и високо над главите, е увесена скулптура на октопод. Все пак сме в неговата бърлога. Бързо разгръщане на менюто и тук е моментът да подчертаем, че La Tana del Polpo е ресторант с морска храна и ако търсите пица ще останете разчарован. Тук може да опитате сепия приготвена по няколко различни начина – с пастачио и скариди, както и с традиционните орекиете. Заведението предлага салати от морски дарове, ястия със скариди, както и различни видове риба. Сервитьорите ще донесат на вашата маса и пресния улов. Разнообразието в него ще ви изуми. Не изпускайте и десерта - Tetta della monaca, кексче с неприлично име (Гърдата на монахинята), пълно с крем. Много леко и приятно, подходящо с едно лимончело.

2. La Piazzetta

Пицата е готова; https://www.maxpixel.net

Тук ще почакате. Противно на La Tana del Polpo, където масите са не повече от 10, пространството в La Piazzetta е 2 или 3 пъти по-голямо. Но и интересът към него е огромен. На нас ни бяха необходими 40 минути, за да се освободи маса, където да седнем.

Силен мотиватор да не се откажеш в такъв момент е фактът, че пещата за пиците е до входната врата и докато очаквахме своя шанс да седнем се наслаждавахме на чудесата, които пицарите вършеха. La Piazzetta си заслужава заради всичко – храна, обстановка, настроение, обслужване.

La PIazzetta; https://www.facebook.com/lapiazzetta.saporicampani/

Покривки с цвят на лайм и навсякъде лимони, придават на мястото уютен и гостоприемен облик.

Вариантите на пица, които може да опитате тук са безкраен брой. Тестото е тънко като чертожна хартия, а дори само споменът за вкуса им предизвиква апетита. La Piazetta е подходяща за обилна вечеря с традиционна италианска храна и сред приятели. И още нещо, не пропускайте моцарелата. Тя ще ви накара да се замислите какво е това, което в тукашните супермаркети продават под същия етикет.

3. Caffe Nero

Бири; https://pixabay.com

Приятен бар, който може да посетите след вечеря. Намира се на няколко крачки от La Tana del Polpo. Обстановката е подчинена на алтернативното, като по стените са изложени различни артефакти от контракултурни движения, филмови плакати и обложки на албуми. Естествено, пространството е подчинено на музика, която ще ви хареса, ако не сте твърд почитател на електронни манипулации. Има голямо разнообразие от различни видове бира, както вносна, така и италианска. Последната не успя да ме грабне, но може би това се дължи на факта, че небцето ми е привикнало към Ретро.

Изглед към брега от Стария град на Бари

Бари е град на спокойствието. Далеч е от динамиката на други средиземноморски градове и ако сте се насочили в тази посока за парти може да останете разочарован. Бари, обаче гарантира различен тип изживяване подчинено на спокойствие и почивка. Градът позволява бързо да се свържете с него и да го почувствате близък, а гостоприемството на хората, ще ви накара да се чувствате на свое място.

Ако планирате разходка по Средиземноморието, вижте и нашата статия за заведенията в Барселона.

Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page